BIST 9.916
DOLAR 32,47
EURO 34,79
ALTIN 2.443,05
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Soylu 15 Temmuz gecesini ilk kez anlattı!

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 15 Temmuz gecesinde yaşadıklarını ilk kez paylaştı. Darbeyi haber alır almaz Çankaya Köşkü'ne gittiğini söyleyen Soylu, Bakan Fatma Betül Sayan'ın da o gece kendisine eşlik ettiğini söyledi.

Abone ol

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 15 Temmuz gecesi darbe girişiminde Çankaya Köşkü'nde yaşananları ilk kez anlattı. Başbakan Yıldırım'ın talimatıyla gittiği Çankaya Köşkü'nde polislere, karşı yönden gelen bir tane canlı kalmayacak talimatı verdiğini ifade eden Soylu, o gece Bakan Fatma Betül Sayan Kaya'nın da korumasız olarak taksiyle Köşk'e gelerek kendisine eşlik ettiğini söyledi.

Süleyman Soylu, İstanbul'da eski dostlarıyla bir araya geldi. 15 Temmuz gecesi yaşanan hain darbe girişime ilişkin bugüne kadar hiç anlatmadığı şeyleri davetlilerle paylaşan Soylu, en büyük endişeyi ise


Sayın Başbakan'ı aradığımda ilk sözü ne oldu biliyor musunuz? "Bu ne maskaralıktır Süleyman Bey" dedi.

"O geceyi iyi hatırlayalım. O gece Çalışma Bakanlığı'ndaydım. Ertesi gün toplantı için İstanbul'a gitmek zorundaydım. Canım istemedi o gün İstanbul'a gitmek. O akşam saat 8'de çalışırken, genel merkezden bir telefon geldi. Hakkari'den 200 kadar genç olduğunu söylediler ve o gece onlarla sohbet ettik yaklaşık 1 saat. Onlarla demokrasiyi konuştuk, ülkemizin geleceğini konuştuk. Onlara umut verdik. Gözleri ışıl ışıl parlıyordu.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Marmaris'te olduğunu öğrendiği anda yaşadığını söyledi. İşte Soylu'nun o geceye ilişkin o sözleri:

"ANKARA'NIN ÜZERİNDEN UÇAKLAR UÇUYOR"

Bunlardan bahsederken 10 dakika sonra telefon geldi. Telefon Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanımızdan geldi. Dedi ki Ankara'nın üzerinden uçaklar uçuyor, İstanbul'da da köprünün kapatıldığı üzerinde askerlerin olduğu söyleniyor. Telaşlanmadım desem yalan olur. 21. yüzyılda böyle bir şeyle karşılaşabileceğimizi hiç düşünmemiştim, aklımdan geçmemişti.

"O BİR KAÇ DAKİKA BANA..."

Telaş etmedim, gençlere de bir şey söylemedim. O bir kaç dakika bana saatler geldi. Ne zaman ki Meclis'in üzerinden uçakların uçtuğu söylendi işte o zaman darbe oluyor dedim. Allah şahittir. Sayın Başbakan'ı aradığımda ilk sözü ne oldu biliyor musunuz? "Bu ne maskaralıktır Süleyman Bey" dedi. Galiba darbe oluyor dedim. Talimatınız nedir dediğim de arkadaşlara haber verin Çankaya Köşkü'nde toplanın biz de gelebilirsek oraya geleceğiz dedi. Hemen Çankaya Köşkü'ne gittim ancak bakanlık ile oranın arasının bu kadar uzun olduğunu hiç bu kadar hissetmemiştim.

SOYLU'DAN POLİSLERE TALİMAT

Üzerimizden uçaklar geçiyordu. Çankaya Köşkü'ne gittiğimizde Allah sanki korkuyu içimizden almıştı. İndiğimde polis arkadaşlara bir şey söyledim. Buraya karşı taraftan gelen bir tane canlı bırakmayacaksınız ve burayı teslim etmeyeceksiniz. 

"KAFALARINA VUR TAKSİYE ATLA GEL..."

Çankaya Köşkü'nde şu anda Hollanda'da mağdur edilen Aile Bakanımız Fatma Betül Kaya aradı. Bana korumaların Çankaya Köşkü'nün güvenli olmadığını söylediklerini aktardı. Ben de ona dedim ki topuklu ayakkabı mı giyiyorsun? Evet dediğinde çıkar onları kafalarına vur ve taksiye atla gel dedim. Bunları ilk kez paylaşıyorum. Bunların hiçbiri bizim inisiyatifimizde gelişen şeyler değildir. Ve hakikaten öyle yaptı, taksiye atladı ve Çankaya Köşkü'ne geldi. O esnada televizyon programına katılmıştım. Sonrasında ne yapalım diye sorduğumda "Abi yapacağımız tek bir şey var. Geçmiş dönemlerde yapılmayan. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne gitmeliyiz ve açıldığını bütün dünyaya ama bütün dünyaya duyurmalıyız" dedi.

"EYVAH DEDİM TUZAĞA DÜŞTÜK"

Ben o saatte Sayın Cumhurbaşkanımızın Marmaris'te olduğunu bilmiyordum. Bana Marmaris'e takviye ekip gönderilmesi gerektiğini söylediklerinde öğrendim. İçimin ürperdiği tek şey bu oldu. Eyvah dedim, tuzağa düştük! Çünkü yapacaklarının ne olacağını neyi gerçekleştireceklerini bilmiyorduk. Rahmetli Menderes'i Kütahya'dan Eskişehir'e aldıkları gibi yapabilecekleri aklıma geldi. Allah muhafaza etti. 15 Temmuz akşamı hiç kimse bunu düşünmüyordu."