BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,74
ALTIN 2.440,43
HABER /  GÜNCEL

Silahların adresi ABD çıktı

Danıştay ve Trabzon'daki rahip cinayetinde kullanılan silanların adresi Amerika çıktı...

Abone ol

Danıştay saldırısı ve Trabzon'daki Rahip Andrea Santoro'nun vurulması olaylarında kullanılan silahların adresi ABD çıktı. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı rapora göre, ABD'nin Irak ordusuna hibe ettiği ve daha sonra kaybolan silahlarından bir bölümü Türkiye'deki önemli olaylarda kullanıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü; Başbakanlık, İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı'na temmuz ayında bir rapor gönderdi. Bu rapora göre, Amerika'nın Irak ordusuna hibe ettiği ve daha sonra kaybolduğu açıklanan silahların bir kısmı Türkiye'de Danıştay saldırısı ve Trabzon'daki rahip Santoro'nun vurulması olaylarında kullanıldı.

Rapora göre, Ocak 2005 - Temmuz 2009 tarihleri arasında Irak ordusundan kaybolan silahların 522'si Türkiye'de yakalandı.

Yapılan balistik incelemelerde, Danıştay saldırısında kullanılan Glock marka tabanca ile Trabzon'da Santa Maria Kilisesi Rahibi Andrea Santoro'nun vurulması olayında kullanılan yine Glock marka tabancanın, Amerika'nın kayıp silah envanteriyle eşleştiği tespit edildi.

Emniyet'in raporuna göre, sadece Danıştay ve rahip cinayetinde değil, 58 ayrı şehirde 574 suçta da bu kayıp silahlar kullanıldı. Silahların Irak'ta başlayıp Türkiyede biten yolculuklarının bilançosu ise şöyle:

Kayıp silahlar hangi suçlarda kullanıldı?

- 25 silah: Kasıtlı adam öldürme
- 5 silah: Adam öldürmeye teşebbüs
- 24 silah: Kasten yaralama
- 3 silah: Kolluk kuvvetlerine saldırıda
- 12 silah: Meskun mahalde ateş etme suçunda
- 394 silah: Suç örgütlerine yönelik operasyonlarda ele geçirildi.