BIST 9.814
DOLAR 32,58
EURO 35,05
ALTIN 2.457,77
HABER /  SAĞLIK

Sigara nasıl bırakılır?

Sigarayı bırakmak isteyenlerin üç aşamayı geçmesi gerektiği belirtildi.

Abone ol

Sigarayı bırakmak isteyenlerin karar verme, hazırlanma ve devam etme aşamalarından geçmesi gerektiği bildirildi. AA muhabirinin Elazığ Sağlık Müdürlüğü internet sitesinde ''Sigara nasıl bırakılır?'' adı altında yapılan önerilerden derlediği bilgilere göre, sigarayı bırakmak için kişinin önce karar vermesi ve bırakma nedenlerini bir kağıda yazması gerekiyor.

Sigaraya tekrar başlanmak istendiğinde bu notların okunması önerilen sitede, ''Sigarayı bırakmanın ne kadar zor bir iş olduğu'' fikrinden vazgeçilmesi gerektiği bildiriliyor. Kişinin sigarayı bırakmak için bir tarih belirlemesi, bu tarihe kadar elindeki sigara paketi tamamen bitmeden yeni bir paket almaması, yanında çakmak taşımayı bırakması ve sigarayı bırakma tarihine kadar kül tablasının boşaltılmaması öneriliyor.

DİŞLERİNİZİ TEMİZLETİN

Sitede, sigarayı bırakmaya hazırlanan kişinin bırakma tarihinden bir gün önce içebildiği kadar çok sigara içmesi, aile, arkadaş ve sevdiği herkese sigarayı bırakacağını ilan etmesi tavsiye ediliyor. Sigaranın bırakılacağı günde kişinin elinde kalan tüm sigara paketlerini, kibritleri ve çakmakları çöpe atması, kül tablalarını boşaltması istenen sitede, ''Sürekli, sigara içmemekle kazanacağınız şeyleri düşünün. Devamlı bir şeylerle meşgul olun. Sinemaya gidin, tiyatroya gidin, uzun yürüyüşler yapın.

Dişçiye gidip dişlerinizi temizletin'' deniliyor. Sigarayı bırakan kişinin ilk ve sonraki günlerde sigara içmenin yasak olduğu yerlerde bulunması istenen sitede, şu önerilerde bulunuluyor: ''Günde yaklaşık 4 litre su için. Kahve ve alkolden de kaçının. Elinizde sizi oyalayacak kalem veya başka bir şeyler tutun. Düzenli olarak egzersiz yapın. Sigara içenlerin yapmakta zorlandığı aktiviteleri yapmaya çalışın. Dış görünüşünüze çok önem verin. Bol bol aynaya bakın. Kimsenin evinizde sigara içmesine izin vermeyin.''

İÇME KRİZİ GELİRSE

Sitede, sigarayı bırakan kişinin bu durumu devam ettirebilmesi için bir anda gelip giden krizlerle, sigara içmeye aşırı derecede teşvik eden durumlarla mücadele etmesi gerektiği belirtiliyor. Sigara içme krizi geldiğinde hemen bir şeylerin içilmesi veya yenilmesi önerilen sitede, şunlar tavsiye ediliyor: ''Kriz anında sakız çiğneyin, bir elma yiyin veya biraz çekirdek atıştırın. 10 kez çok derin nefes alın. Aldığınız son nefesi bir süre tutun. Bu sırada bir kibrit yakın. Yavaşça kibriti üfleyerek söndürün. Kriz çabuk geldiği gibi çabuk da kaybolur. Yeter ki kendinizi gevşetmeyi bilin. Hiç bir zaman 'Bir taneden bir şey çıkmaz' diye düşünmeyin. Sigarayı bırakma nedenlerini yazmış olduğunuz kağıda, bu kez de sigarayı bırakmaktan ne kadar memnun olduğunuzu yazın.''