BIST 9.889
DOLAR 32,53
EURO 34,94
ALTIN 2.455,83
HABER /  GÜNCEL

Scarlett Johansson İsrailli şirket için Oxfam'ı bıraktı

Oxfam adlı yardım kuruluşunun elçisi olarak görev yapan aktris Scarlett Johansson, işgal altındaki Batı Şeria'da işletilen İsrailli bir şirkete desteğinden dolayı çıkan anlaşmazlık nedeniyle görevinden ayrıldı.

Abone ol

Oxfam adlı yardım kuruluşunun elçisi olarak görev yapan aktris Scarlett Johansson, işgal altındaki Batı Şeria'da işletilen İsrailli bir şirkete desteğinden dolayı çıkan sorunlar nedeniyle görevinden ayrıldı.

Johansson'un sözcüsü, aktris ile Oxfam arasında "büyük bir fikir ayrılığı" ortaya çıktığını söyledi.

Johansson'un Batı Şeria'daki bir Yahudi yerleşiminde fabrikası olan SodaStream şirketinin marka elçisi olarak kalacağı bildirildi.

Oxfam, uluslararası hukuk tarafından yasadışı görülen yerleşim bölegeleri ile ticari ilişkilere karşı çıkıyor. İsrail ise bu tutumu benimsemiyor.

1967'deki İsrail işgalinden bu yana Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te 100 yerleşim bölgesi kuruldu ve bunlarda 500 bin kadar Yahudi yaşıyor.

AP haber ajansının bildirdiğine göre, Johansson'un sözcüsü dünkü açıklamasında aktrisin "sekiz yılın ardından Oxfam için elçilik görevine son vermeyi kararlaştırdığını" bildirdi.

Sözcü, "Johansson ve Oxfam boykot, yatırımları çekme ve yaptırım uygulanması konusunda büyük bir fikir ayrılığına düştü." dedi.

Oxfam'ın bugünkü açıklamasında ise Johansson'un elçilik görevini bırakma kararını kabul ettikleri ve katkılarından dolayı ona minnettar oldukları ifade edildi.

Oxfam, "Kuruluşumuz elçilerimizin bağımsızlığına saygı duymakla birlikte, Johansson'un SodaStream şirketinin reklamını yapması Oxfam'a dünya elçiliği görevi ile çelişmektedir. Yerleşim bölgelerinde faaliyet gösteren bu tür şirketlerin, desteklemeye çalıştığımız Filistinli toplumun daha da yoksullaşmasına ve haklarının inkârına neden olduğu kanısındayız." dedi.

Şirketin yöneticisi ise şirkette İsrailli ve Filistinli işçilerin birlikte çalıştığını, eşit muamele gördüklerini ve fabrikanın "barış modeli" olduğunu ifade etti.

Ancak Reuters ajansı, fabrikadan uzakta bir Filistinli işçinin, "iş yerinde fazlasıyla ırkçılık olduğunu" söylediğini duyurdu.