BIST 8.718
DOLAR 32,34
EURO 35,20
ALTIN 2.247,88
HABER /  GÜNCEL

Sarah için uluslararası eylem

Almanya'daki Yunus ve Balina Koruma Derneği, Alanya'da, yaralı mors Sarah ve yunus eğitim merkezlerinin kapatılması için eylem yaptı.

Abone ol

Almanya'daki Yunus ve Balina Koruma Derneği, Türkiye'deki hayvanseverler ile birlikte Antalya Alanya'da eylem yaparak, yunus eğitim merkezlerinin kapatılmasını istedi.

Almanya'daki Yunus ve Balina Koruma Derneği Başkanı Jurgen Ortmüller ve dernek üyesi 5 kişi, Alanya'ya geldi. Alanya'dan da iki hayvanseverin eşlik ettiği grup, önce Türkler Belediye Başkanı Hayri Çavuşoğlu'nu ziyaret etti. Belediye binası önünde pankart açan grup, bir süre Başkan Çavuşoğlu ile görüşerek yunus gösteri merkezinin kapatılması isteğinde bulundu. Başkan Çavuşoğlu ise, gruba, gösteri merkezinin yasalar çerçevesinde açıldığını ve faaliyet gösterdiğini belirterek, yasal değişiklikler olmadığı sürece kapatma işlemini gerçekleştiremeyeceğini söyledi.

Yunus gösteri merkezlerinin kapatılmasını ve yunusların doğal ortamına salıverilmesini isteyen grup, daha sonra yunus gösteri merkezi önüne geldi. Burada, pankart ve dövizler açan grup, yaklaşık bir saat süreyle bekledi.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Dernek Başkanı Ortmüller, İstanbul'da bir akvaryumda yaşayan Sarah adı verilen yaralı mors için, Türk hayvanseverlerle başlatmaya karar verdikleri protesto eylemlerinin ilkini Alanya'da gerçekleştirdiklerini ifade etti. Alanya'dan sonra, Belek, Antalya, Kemer, Marmaris, Kuşadası ve Bodrum'daki yunus gösteri merkezleri önünde de eylem yapacaklarını bildiren Ortmüller, yunusların, gösteri merkezlerinde esaret altında bulunduklarını ve işkence gördüklerini iddia etti.

Yunusların, dört tarafı çevrili havuzlarda değil, denizlerde yaşaması gerektiğini vurgulayan Ortmüller, yunus gösteri merkezi işletmecilerinin yunusları değil, sadece ceplerini doldurmayı düşündüğünü söyledi. Yunus gösteri merkezlerinin hiç değilse bu yıl açılmamasını istediklerini belirten Ortmüller, Almanya'da yunus merkezi bulunan ülkelere turist gitmemesi için çalışma yaptıklarını anlattı. 

Ortmüller, şöyle konuştu:

"Yunus gösteri merkezlerinin bu sene açılmamasını istiyoruz. Aksi halde olumsuz reklam yaparak tur operatörlerine Türkiye'ye turist getirmemelerini söyleyeceğiz. Eğer kapatılırsa da olumlu reklam yapacağız. Türkiye'deki yunus gösteri merkezlerinin çoğunda yunuslar beton havuzda tutuluyor. Yunusların havuzdan set üstüne atlama hareketinde, hamile yunuslar bebeklerini kaybedebiliyor. Sadece Türkiye'de değil, ABD ve Avrupa'da da yunus parkı bulunan yerlerde eylem yapıyoruz. Türkiye'deki ilk eylemimizi Alanya'da gerçekleştirdik. Daha sonra Belek, Antalya, Kemer ve Kuşadası'nda yunus gösteri merkezlerinde eylem yapacağız. Bizler, yetkililere ve belediye başkanlarına rica etmiyoruz, hayvanları yapılan zulüm nedeniyle akvaryumların ve yunus gösteri merkezlerinin kapatılmasını talep etmeye geliyoruz. Bu konuda olumlu yanıt alamadığımız takdirde, tüm dünyada kamuoyunu bilinçlendirme kampanyaları yapacağız. Basın yayın organları aracılığıyla akvaryum ve yunus parkları işletmeye devam eden yörelere turizm boykotu çağrısı yapacağız."

Alanya'daki bir gösteri merkezinde geçen yıl 4 yunusun öldüğünü hatırlatan Ortmüller, ölümlerin insan hatasından kaynaklandığını ileri sürerek, "Bu korkunç işletmelerin kapatılmasını sağlayacak belediye başkanlarına teşekkür ederek, o yöreye daha çok turistin gelmesi için çalışacağız" dedi.

Ortmüller ve beraberindekiler Alanya'daki gösteri merkezi yetkililerinden, içerideki yunusları görme isteğinde bulundular ancak bu istekleri işletme sahipleri tarafından kabul edilmedi.

8 kişilik aktivist grup, Belek'e gitmek üzere Alanya'dan ayrıldı.

"EYLEM TÜRK TURİZMİNİ BALTALAMAYA YÖNELİKTİR"

Türkiye Yunus Parkları Birliği'nden eyleme ilişkin yapılan yazılı açıklamada ise, eylemin tamamen Türk turizmini baltalamaya yönelik bir hareket olduğu belirtildi. Yunus parklarının, ülke turizmi ve ekonomisi için çok önemli olduğu vurgulanan açıklamada, ABD, Meksika ve İspanya gibi ülkelerin yunus parklarıyla ön plana çıktığına dikkat çekildi.