BIST 10.262
DOLAR 32,26
EURO 34,71
ALTIN 2.395,71
HABER /  GÜNCEL

Kaddafi'nin elçisi Türkiye'de

Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdülati el Ubeydi Ankara'da temaslarda bulunacak. İtalya ise Libyalı isyancıların oluşturduğu Geçici Ulusal Konsey'i tanıdı.

Abone ol

Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdülati el Ubeydi Türkiye'ye gitti.

Beraberindeki heyetle birlikte Ankara'ya giden el Ubeydi'nin üst düzey yetkililerle temaslarda bulunması bekleniyor.

Libya lideri Muammer Kaddafi'nin, el Ubeydi'nin yarın da Malta'da sürdürmesi beklenen temasları ile ülkede süregiden krizden çıkış yolu aradığı öne sürülüyor.

Fransız Haber Ajansı AFP'ye konuşan Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Türkiye için önceliğin Libya'da ateşkes ilan edilmesi olduğunu söyledi.

Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdülati el Ubeydi dün Atina'da Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ile görüşmüştü.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Drutsas görüşme sonrası, "Rejim soruna çözüm yolları arıyor gibi görünüyor" deyip, barış ve istikrar için çaba gösterilmesi gerektiğini söylemişti.

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini ise Abdülati el Ubeydi'nin önerilerinin, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin iktidardan çekilmesini içermediğinden "güvenilir olmadığını" söyledi.

Frattini, Libya'daki krizin çözümüyle ilgili herhangi bir önerinin "ön koşulunun", Kaddafi'nin görevden ayrılması olduğunu vurguladı.

İtalya Geçici Ulusal Konsey'i tanıdı

Öte yandan İtalya, Libyalı muhaliflerin oluşturduğu Geçici Ulusal Konsey'i tanıdı.

İtalya, Fransa'dan sonra Geçici Ulusal Konsey'i tanıyan ikinci ülke

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, isyancıların temsilcilerinden ve Konsey'in dış ilişkiler sorumlusu Ali el-İssavi ile yaptığı görüşme sonrası, ülkesinin Libya'nın Bingazi kentinde diplomatik bir misyon açacağını söyledi.

Frattini, Geçici Ulusal Konsey'in Libya halkının tek temsilcisi olduğunu ve Libya'nın bölünmesinin kabul edilemeyeceğini belirtti.

Libya'nın en büyük ikinci kenti Bingazi halen isyancıların kontrolünde.

Fransa geçen ay Geçici Ulusal Konsey'i tanıyan ilk Batı ülkesi olmuştu.

İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini'nin açıklaması ise petrol tesislerinin de bulunduğu Libya'nın doğusundaki Brega kasabasında, isyancılarla Libya lideri Muammer Kaddafi'ye bağlı güçler arasında çatışmaların sürdüğü bir dönemde geldi.

İsyancılar, Kaddafi güçlerine kaptırdıkları Brega'yı geri almaya çalışıyor.