BIST 9.773
DOLAR 32,57
EURO 34,98
ALTIN 2.456,43
HABER /  DÜNYA

Rusya'dan Ankara'ya sıcak mesaj!

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmeye hazır olduğunu açıkladı.

Abone ol

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Belgrad'da yapılacak zirvede görüşmeye hazır olduğunu açıkladı.

Lavrov, Rusya Savunma Bakanlığı'nın bugün kamuoyuna duyurduğu Türkiye ile ilgili kanıtları ilgili tüm ülkelere sunabileceklerini söyledi. AGİT Dışişleri Bakanları toplantısı için gittiği Belgrad'da AGİT Dönem Başkanı ve Sırbistan Dışişleri Bakanı İvitsa Daçiç ile bir araya gelen Lavrov, "Burada Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşebiliriz. Eğer kendisinden yeni bir şey duyamazsak, bu bizim için üzücü olacak" dedi. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, terör örgütü IŞİD'in petrol kaçakçılığına son verilmesi için Suriye-Türkiye sınırının kapatılması gerektiğini söyledi.

Lavrov, "Önemli olan petrolün kime gittiğini araştırmak değil, Türkiye-Suriye sınırının kapatılmasıdır" dedi. Lavrov, sınırın kapatılmasında Kürt milislerden yararlanılabileceğini kaydetti.

Rus bakan ayrıca ABD önceliğindeki koalisyonun, Türkiye'ye Suriye sınırını kapatmada yardımcı olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

'ANKARA UÇAK DÜŞÜREREK OPERASYONLARI ENGELLEMEK İSTEDİYSE BAŞARISIZ OLDU' 

Lavrov şöyle devam etti: "Petrolün kimlere gönderildiğini soruşturmak yerine Türkiye-Suriye sınırın kapatılmasını sağlamak daha önemli. Türkiye, bu sınırı tek başına kapatamaz. Bu nedenle Türkiye'ye yardım etmeliyiz. Eğer Türkiye, Rus uçağını düşürerek Viyana'da başlatılan çözüm sürecini ve Rusya'nın Suriye'deki operasyonları engellemeyi hedeflediyse, o halde Ankara'nın başarısız olduğunu söyleyebilirim. Türkiye'nin Rusya'ya IŞİD'e karşı koalisyon kurulması için öneri sunduğu belirtiliyor. Bu haberler gerçeği yansıtmıyor."

'TÜRK BASININDA ÇIKAN HABERLER DOĞRU DEĞİL' 

Türkiye'nin Rusya'nın kırmızı hat kurma teklifini kabul etmediğine ilişkin iddialarını da reddeden Lavrov, "Böyle bir hat vardı ancak Ankara bu hattı kullanmadı. Özellikle Türk basınında çıkan haberlerde, Türk dışişleri bakanının görüşme sırasında Türk ve Rus askeri makamlar arasında kırımızı hat kurulması için öneride bulunduğu, Moskova'nın ise bunu reddettiği belirtiliyor. Bu doğru değil, böyle bir hat Suriye'deki Rus hava operasyonlarının ilk dönemlerinde kuruldu. Ancak Türkiye bu hattı hiçbir zaman kullanmadı. 24 Kasım'da Rus uçağı düşürüldüğünde de söz konusu hat kullanılmadı" dedi.