BIST 9.080
DOLAR 32,31
EURO 35,06
ALTIN 2.308,01
HABER /  DÜNYA

Gazze'de Refah kapısı geçişe açıldı!

Mısır yönetimi Gazze'nin dünyaya açılan tek kapısı olan Refah sınır kapısını 2 günlüğüne açma kararı aldı.

Abone ol

Mısır yönetiminin, İsrail ablukası nedeniyle Gazze'nin dış dünyaya açılan tek kapısı durumundaki Refah'ı 2 günlüğüne "çift taraflı" olarak geçişlere açacağı bildirildi.

Filistin'in Kahire Büyükelçiliği kaynaklarından alınan bilgiye göre, Mısır yönetimi, insani durumlar ile sınırdan giriş ve çıkışlar için bekleyen vatandaşların geçişi için perşembe ve cuma günleri Refah Sınır Kapısı'nın açık tutulmasını kararlaştırdı.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, 8 Kasım'da yaptığı açıklamada Ramallah yönetiminin Refah sınır kapısını denetlemesinin sınır kapısının sürekli açılmasını sağlayacağını ifade etmişti.

Mısır yönetimi, 3 Temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından Refah'ı neredeyse tamamen kapalı tutuyor. Gazze'deki İçişleri Bakanlığı verilerine göre yılbaşından 16 Ekim'e kadar Refah farklı dönemlerde yalnızca 19 kez açıldı.

Gazze'de giriş çıkışların yapıldığı 7 sınır kapısından Refah hariç 6'sı, İsrail'in kontrolünde bulunuyor. Bu kapılardan ticari amaçla kullanılan 4'ü Haziran 2007'de İsrail tarafından kapatılmıştı. Diğer kapılardan Beyt Hanun yabancı pasaport taşıyanlar, hasta ve iş adamlarının Batı Şeria'ya geçişi, Kerm Ebu Salim ise bazı ticari ürünlerin geçişi için kullanılıyor. Kerm Ebu Salim Kapısı da çeşitli gerekçelerle sık sık kapatılıyor.