BIST 9.049
DOLAR 32,33
EURO 35,09
ALTIN 2.300,60
HABER /  DÜNYA

Silvio Berlusconi'den Türkiye açıklaması

Eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Türkiye'nin Avrupa Birliği süreci ve Türkiye-Rusya kriziyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Berlusconi dostları Putin ve Erdoğan için bakın ne dedi.

Abone ol

Berlusconi, Avrupa Birliği'ni eleştirdi ve 'Türkiye'yi kapının dışında bırakmamalıydık' dedi.

İtalya eski Başbakanı Silvio Berlusconi, Türkiye'yi kapı dışında bırakmış olmalarının yanlışlığına dikkat çekti. Corriere della Sera gazetesine demeç veren, merkez sağdaki Haydi İtalya (Forza Italia) Partisi'nin lideri Silvio Berlusconi, İtalya, Ortadoğu ve Avrupa gündemini değerlendirdi.

Muhabirin, "Halifelik (IŞİD) sorunu yetmiyormuş gibi şimdi de arkadaşlarınız Putin ve Erdoğan arasında çatışma var. Hatta Rusya Türkiye'yi, IŞİD'le olan alışverişini gizlemek için savaş uçağını düşürmekle suçluyor" ifadeleri üzerine Berlusconi, şunları kaydetti:

UÇAK DÜŞÜRMENİN BİR KAZA OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM

"Uçak düşürülmesinin sadece bir kaza olduğuna inanıyorum, bunu umuyorum, ama Putin'in de kendisini, aynen Rusya gibi IŞİD karşıtı bir ülke tarafından ‘ihanete uğramış' hissetmesini de anlıyorum. Kimin haklı olduğunu belirlemekten çok, bir daha bu türde bir şeyin tekrarlanmaması önemlidir. Hepimiz Rusya'nın bir düşman değil, vazgeçilmez bir müttefik olduğunu hesaba katmalıyız."

"TÜRKİYE'DEKİ BU DURUM KAÇINILMAZDI"

"Türkiye'ye gelince, bu ülke son yıllarda mutabık olmadığım değişimlerden geçti. Ancak bu, yine bizim (AB) sorumluluğumuzdur" diye sözlerini sürdüren deneyimli siyasetçi, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olan ülkeleri şu ifadelerle eleştirdi:

"Geçmişte, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) girmesi için savaştım. Başta Fransa ve Almanya olmak üzere, birçok Avrupa ülkesinin önyargılarına hep karşı çıktım. Türkiye'nin hatırı sayılır kısmı Avrupa olmak istiyordu. Biz ise onu kapının dışında bıraktık. Doğu ile Batı arasında yer alan bir ulusta, başka türlü etkenlerin üstün gelmesi kaçınılmazdı."

MEVCUT AB LİDERLERİNE ‘BECERİKSİZ' SUÇLAMASI

IŞİD terör örgütüyle mücadele için Rusya ile "büyük ittifak" yapılmasını dileyen Berlusconi, "Hatırlarsanız benim dış politika çizgimize daima, Avrupa, Washington ve Moskova arasında işbirliği damgasını vurmuştur" dedi.

OLANLARDAN DOLAYI ENDİŞELİYİM

Mevcut AB liderlerinin, uluslararası krizleri yönetmekte yetersiz kaldığını öne süren 79 yaşındaki siyasetçi, "Birçok Batılı liderin, mevcut durumun ciddiyetinin farkında olmadığını görüyorum. Bu, tecrübe ve fikir eksikliği, korku ya da ideolojik koşullandırmadan olabilir. Olanlardan dolayı çok endişeliyim" diye konuştu.

OBAMA ORTADOĞU'YA MÜDAHALEYİ SEÇMEDİ

Bu liderlerin, Arap Baharı konusunda da beceriksiz ve gecikmiş bir tutum sergilediğini dile getiren Berlusconi, "Ne öngörebildiler ne de bu süreçte onlara eşlik edebildiler. Belki de, Bush'a da yapıldığı gibi müdahaleci olmakla itham edilmekten çekindiler. Obama, Ortadoğu'da müdahalede bulunmamayı tercih etti. Ancak sonra çelişkili bir durum sergileyerek, ‘savunmasız halkı korumak için müdahale' diye açıklanan Libya rejiminde değişikliği iteklediler" diye açıklamalarını sürdürdü.

Berlusconi bu şekilde; bölge için yeni bir siyasi düzen planı yapılmadan Kuzey Afrika ve Ortadoğu'nun istikrarsızlaştırıldığını, İslami aşırıcılığın da önünün açıldığını belirtti.

BAŞBAKANLIK KOLTUĞUNA 4 KEZ OTURDU

İtalya'da 4 kez Başbakanlık koltuğuna oturmuş olan Berlusconi, Libya'da yapılan hataların Suriye'de de tekrarlanmaması uyarısında bulunurken, ülkesinin ise IŞİD ve Esad rejimiyle mücadele konusunda fazlaca "tedbirli" davranmasını eleştirdi.