BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,98
ALTIN 2.434,97
HABER /  GÜNCEL

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan flaş Rusya açıklaması

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya-Türkiye arasında yaşanan diplomatik ve ekonomik kriz ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Abone ol

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, Katar Üniversitesi'ndeki Fahri Doktora Töreni'nde Rusya-Türkiye krizi hakkında son dakika açıklamalar yaptı.

"Tüm dünya haklılığımızı kabul ederken Rusya'nın takındığı tutum bizi gerçekten üzüyor" diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında, "Özellikle DAEŞ'in petrollerini Türkiye alıyor deme hakkına kimse sahip değildir. Türkiye bir terör örgütünden petrol alacak kadar değerlerini kaybetmemiştir. Bu iftirayı atanlar bunu ispat etmek zorundadır. Ben bu iftirayı ispat ederlerse cumhurbaşkanlığı koltuğunda bir dakika durmam" ifadesini kullandı.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

Şahsıma verilen fahri doktora için teşekkür ediyorum. Tüm Katarlı kardeşlerime gösterdikleri samimi misafirperverlik için şükranlarımı sunuyorum.

"BİZ KATAR'I AYRI GÖRMEDİK, GÖRMÜYORUZ"

Türkiye ve Katar gücünü ortak kültürümüzden alan mükemmel ilişkilere sahip iki ülkedir. İlişkilerimizin her geçen gün daha iyiye gidiyor. Katar ve Türkiye arasındaki ilişkiler konusunda farklı bir sinerji meydana getirdik. Biz Katar'ın istikrar ve güvenliğini kendi istikrar ve güvenliğimizden ayrı görmedik, görmüyoruz.

"TÜRKİYE'YE GELİN YAŞARAK ÖĞRENİN"

Katar Üniversitesi'nde bir Türkoloji bölümü açmak için bugün girişimde bulunduk. Bu projeye destekten ötürü şahsım milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Ben sizlere bir adım daha ötesini teklif ediyorum, Türkçe ile birlikte ülkemizin kültürünü gelin Türkiye'de yaşayarak öğrenin.

"İBN-İ HALDUN ÜNİVERSİTESİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTIK"

Üniversitelerimiz arasındaki ilişkileri geliştirmek ve güçlendirmek istiyoruz. Şu an bu salonun adının İbn-i Haldun olduğunu duyunca çok sevindim. Şuan biz de İbn-i Haldun Üniversitesi'ni kurmak için çalışma başlattık.

"SURİYE'YLE İLİŞKİSİ OLMAYAN ÜLKELERİN GİRMESİ ANLAŞILIR GİBİ DEĞİL"

Dünyamız çok çetin günlerden geçiyor. Bizleri bu noktaya getiren gelişmeleri çok iyi analiz etmemiz gerekiyor. Bölgemizdeki tüm dostlarımız arasında sağlam bir duruş ortaya koymaya çalışıyoruz. Bizim sadece Suriye ile 911 km sınırımız var. Burayla ilişkisi olmayan ülkelerin buraya girmesi anlaşılır gibi değil. Eğer amaç terörle mücadele ise gelin birlikte mücadele edelim.

"TELEFONLA ARADIM, YANLIŞLIK OLDU DEDİLER"

Bilindiği gibi 24 Kasım tarihinde üzücü bir hadise yaşadık. Hatay sınırımızda milliyeti bilinmeyen 2 savaş uçağı sınırımızdan içeri girdiler. Bu uçaklardan biri devriye görevi gören uçaklarımız tarafından düşürüldü. Daha sonra bu uçağın Rusya'ya ait olduğu anlaşıldı. Geçen yıl yine Karadeniz'de yaklaşık 15 dakika hava sahamız ihlal edildi. O zaman telefonla kendim aradım, bir yanlışlık oldu dediler ve bundan sonra olmayacağını söylediler ama bu defa yine oldu. Her ülke hangi güce sahip olursa olsun karşısındaki ülkeye saygı duymalıdır.

"RUSYA, ZULME ORTAK OLUYOR"

Suriye'de 400 bin insanı öldüren bir katil Esed'in ülkesinde sizin ne işiniz var? Zulme rıza zulümdür. Sizde onlarla beraber hareket ediyorsanız bu zulme ortak oluyorsunuz. Angajman kuralları standart bir uygulamaya sahiptir. Herhangi bir ülkeyi hedef almamız mümkün değil. Biz şu ana kadar duygusal davranmadık, bundan sonra da duygusal davranmayacağız. Bu sorunun ilişkilerimize daha fazla yansımasını istemiyoruz.

"BİRÇOK SORUNUN NEDENİ FİLİSTİN SORUNU"

Bugün Ortadoğu'da yaşanan bir çok sorunun kökeninde Filistin meselesi vardır. Vatansız topraksız bırakılmış bu kardeşlerimizle ilgili adaletsizlik mutlak suretle giderilmelidir. Türkiye, Filistinli kardeşlerimizin yanlarında olmaya onların haklı davalarını desteklemeye devam edecektir. Bu anlayışla Filistinli kardeşlerimizin beklentilerini karşılamaya devam edeceğiz. Harem-i Şerif'te esas olan Müslümanların rızasıdır. Bu anlamda İslam İşbirliği Teşkilatı'na çok iş düşüyor. Türkiye'de düzenlenecek zirvede bu konunun dikkate alınacağına inanıyorum.