BIST 9.898
DOLAR 32,59
EURO 35,04
ALTIN 2.458,38
HABER /  GÜNCEL

Rüşvetin 'satranç'ı olur mu?

2012 Dünya Satranç Şampiyonası'nda rüşvet haberleri ortalığı karıştırdı. Federasyonun haberlere yanıtı ne oldu?

Abone ol

New York Times'ta yayımlanan habere göre 2012 Dünya Satranç Şampiyonası'na ev sahipliği yapmak için Satranç Federasyonu rüşvet vermiş. Federasyon ise haberi yalanladı.

Rüşvet ve satranç sözcüklerini bir araya getirmek zor. Lakin, dün New York Times’ın internet sitesine bağlı ‘Gambit’ adlı blokta, Dylan Loeb McClain imzasıyla yayımlanan bir habere göre, Türkiye Satranç Federasyonu’na ‘rüşvet’ vermiş. Meselenin özü kısaca şöyle: Malum İstanbul, Dünya Satranç Olimpiyatları ’nın 2012 yılı ev sahipliğini üstlendi. Lakin McClain’ın haberine göre 15 gün sürecek turnuvanın ev sahipliği üstlenmek için delegasyon üyelerine rüşvet verilmiş.

Federasyonun sitesinde de yayımlanan 2010 Mali Denetleme Kurulu Raporu’nda yer alan bir ifadeden hareketle kaleme alınan haberde şu yorum yapılmış: “Yolsuzluk söylentileri uzun bir süredir satranç dünyasında dolanıyor. Genelde yetkililerin seçimleri ve turnuvaların nerelerde yapılacağıyla ilgili kararlarda rüşvet etkili olduğu varsayılıyor. Ancak Türk federasyonunun bu açıklamasıyla bu durum ilk kez bu kadar açık bir dille ortaya kondu.”

Meseleye ‘kanıt’ olarak gösterilen Denetleme Kurulu Raporu ’nda geçen ifade ise şöyle:

“ 2012 Dünya Satranç Olimpiyatları’nın İstanbul ’a alınması için, 2008 yılında Almanya ’nın Dresden kentinde düzenlenen FIDE Genel Kurulu’nda, stand kirası, hediyelik eşya, lobi faaliyetleri ve ülkemiz adına oy kullanacak bazı FIDE delegelerinin konaklama, ulaşım ve yemek masrafları için toplam 177.724,32 TL harcama yapıldığı, bunun için yönetim kurulu kararı alındığı ve bahse konu harcamalara ilişkin olarak TC Başbakanlık Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından federasyon bütçesine 2008 yılında fazladan ek ödenek olarak kaynak aktarıldığı, harcamaların Federasyon Ana Statüsü ve genel hukuk hükümlerine göre yapıldığı, evraklar ve ilgili defter ve kayıtlar üzerinden tespit edilmiştir.”

YAZICI:MUHALEFETİN İŞİ

Konuya dün ele alan hurriyet.com.tr ise, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Ali Nihat Yazıcı’yla habere ilişkin görüşünü sormuş. Yazıcı’nın cevabı şöyle: “Federasyonumuzun içinde beni ve ekibimi son üç seçimdir deviremeyen bir muhalefet var. Demokratik yollarla bu amaca ulaşamadıkları için şimdi bu yollara başvuruyorlar”. Haberin tarihine dikkat çeken ve bu cumartesi Satranç Federasyonu Mali Genel Kurulu ’nun yapılacağını hatırlatan Yazıcı, “ Denetleme Kurulunun raporu bir süredir internet sitemizde yayındaydı, ancak bu ‘skandal’ Genel Kurul’dan sadece 72 saat önce patladı. Belli ki, haberin amacı Denetleme Kurulu ’nun raporunun reddedilmesini sağlamak ve üç ay sonra yapılacak seçimleri etkilemektir” dedi.

RÜŞVET DEĞİL SOSYAL GİRİŞİM

New York Times’taki haberde yer verilen paragrafın rapora kendisinin isteğiyle konduğunu da belirten Yazıcı, paranın 2008 ’de Dresden’de düzenlenen Dünya Olimpiyatları sırasında açılan tanıtım standı, standda dağıtılan anahtarlık, şapka, tişört, rozet, broşür gibi hediyelik eşyalar, düzenlenen ‘ Türk gecesi’ ve İstanbul ’un tanıtım filmi gibi şeylere harcandığını, bütün harcama kalemlerinin de faturalandırıldığını ve bu meblağın 120 bin liralık kısmının sponsorlar tarafından karşılandığını belirtti.

“170 delegenin dikkatini İstanbul ’a çekmek zorundaydık. Elbette para harcadık, delegeleri yemeğe götürdük, ağırladık. Ancak Türkiye delegesi olan şahsımın harcırahı dışında kimsenin cebine Türkiye’nin kasasından 1 kuruş nakit girmemiştir ” diyen Yazıcı, faaliyetlerini ‘sosyal girişimcilik’ olarak nitelendirdi.