BIST 8.887
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.239,84
HABER /  GÜNCEL

PYD Moskova'da temsilcilik açtı haritadaki ayrıntıya dikkat

Terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı olan PYD Rusya’nın başkenti Moskova’da temsilcilik açtı. Temsilcilikte bulunan bir harita tepki çekti.

Abone ol

Moskova'da PYD'nin açtığı temsilcilikte bulunan bir haritada Türkiye’nin doğu kısmını da içine alarak işaretlenen bölge Kürt bölgesi olarak gösterildi.

Batı Kürdistan Temsilciliği” adıyla tanıtılan ofisin, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'ye sınır olan ve PYD tarafından "Cezire", "Kobani" ve "Afrin" "kantonları" olarak adlandırılan bölgeleri temsil ettiği açıklandı.

Açılışa, HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, PYD’nin Rusya temsilcisi Abdussalam Ali ve "Suriye Kürtleri Avrupa ve ABD Temsilcisi" olarak tanıtılan Senam Muhammed katıldı.

Temsilcilikte bulunan bir haritada Türkiye’nin doğu kısmını da içine alarak işaretlenen bölgenin Kürt bölgesi olarak gösterilmesi dikkat çekti.

DEMİRTAŞ'IN ARALIK AYINDA AÇILIŞINI YAPTIĞI BİNADA

Temsilcilik, geçen aralık ayında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın açılışını yaptığı işadamları derneği ile aynı binada bulunuyor.

Açılışta yapılan konuşmalar Türkiye aleyhinde propagandaya dönüşürken, millekvekili Uca, “Kürtlerin Cenevre’ye (Suriye müzakerelerine) katılmaması bize zarar vermedi, dünyanın dikkatini Kürtlerin üzerine toplamasına yardımcı oldu" iddiasında bulundu.

UKRAYNA'DAKİ RUS AYRILIKÇILARIN TEMSİLCİLERİ DE KATILDI

Toplantıya, Ukrayna’daki Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrol ettiği Donetsk ve Lugansk bölgelerinin temsilcileri de katıldı.

Suriye iç savaşında Beşşar Esed rejimi, Rusya ve ABD ile işbirliği yapan PYD, Türkiye'nin Suriye sınırı boyunca uzanan bir kuşak kurmayı hedefliyor. Örgüt, ülkenin kuzeyinde hakimiyetinde olan Afrin, Kobani (Ayn el-Arab) ve Haseke bölgelerini birleştirmek için son günlerde Rusya'nın hava desteğiyle muhaliflere karşı Halep'te şiddetli saldırılar düzenliyor. 

Açılışta "Suriye Kürtleri Avrupa ve ABD Temsilcisi" olarak tanıtılan Senam Muhammed (solda) bir konuşma yaptı.

PYD DEVLETİ İÇİN RUSYA-ABD İTTİFAKI

Esad rejiminin muhalifleri sindirmesine yardımcı olmak adına rejim ile işbirliğindeki PYD, Rusya’nın hava saldırıları ile konforlu bir şekilde ilerliyor. Suriye muhalefetini de hedef alan örgüte, Rusya Aralık başında 5 ton mühimmat göndermişti. Türkiye’nin 24 Kasım’da sınır ihlali yapan Rus uçağını düşürmesinin ardından ilişkiler artarken en az beş kez Rus komutanlar PYD’li teröristler ile toplantı yaptı. Rus yapımı ‘gece görüş sistemleri’ birkaç ay önce PYD’ye teslim edilirken, Ocak’ta Rus askeri “danışman”lar Kamışlı’da PYD’ye hizmet verdi.

ABD, sahada DAEŞ kılıfı ile tam destek verdiği terör örgütüne ilk kez Ekim 2014’te havadan mühimmat indirmişti. Geçen sene Ekim ayında havadan PYD- ye 50 ton cephane indiren ABD, Kasım’da da karadan silah göndermişti. Mühimmat arasında otomatik silah el bombaları, havan mermileri ve RPG-7 roketatar mermileri vardı. Geçen ay PYD- nin Haseke’deki bir üssünü devralıp büyüten ABD, hafta başında da PYD’ye Mümbiç’e düzenleyeceği operasyon için 20 askeri danışman gönderdi. Ayrıca, mühimmat dolu iki kargo uçağı da Kobani’ye gönderildi.