BIST 8.736
DOLAR 32,34
EURO 35,13
ALTIN 2.240,99
HABER /  MEDYA

Pensilvanya filminde Erdoğan'ı o oynasın!

Başbakan Erdoğan'ğn, 'Pensilvanya'da film çekiyorlar' açıklaması üzerine Zaman yazarı Türköne, oyuncu önerisinde bulundu.

Abone ol

Zaman yazarı Mümtaz'er Türköne, Başbakan'ın, "Pensilvanya benimle ilgili güzel bir film hazırlıyormuş. Ailemle ilgili güzel bir film hazırlıyormuş. Bu film için bana uygun bir artist henüz bulamamışlar. Çocuğuma benzer bir artist henüz bulamamışlar" sözlerini köşesine taşıdı.

'ERDOĞAN'A TIPA TIP BENZİYOR'

Türkiye 17 Aralık operasyonu sonrası yerel seçimler yapılana kadar tapelerle sarsılmıştı. Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi de 'film' tartışması başladı. Başbakan Erdoğan, Pensilvanya'da stüdyo kuruduğunu, kendisi ve ailesiyle ilgili filmler çekildiğini açıkladı. Film fikrini hiç fena bulamadığını belirten Türköne, "Aslında hiç fena bir fikir değil. Gerçi Başbakan, projenin yürümediğini ihsas ediyor ve gerekçe olarak da 'Bana uygun, çocuğuma benzer bir artist bulamamışlar' açıklamasını getiriyor. Nejat İşler, Erdoğan’a tıpa tıp benziyor; üstelik çok iyi bir oyuncu. Yan karakterlere her zaman oyuncu bulunur. Böyle bir filmi yapmak mümkün; hatta uzun soluklu bir dizi de olabilir" diye yazdı.

İLERİDE MUTLAKA FİLM OLACAK

Mümtaz'er Türköne'nin 'Filmi kim çekiyor?' başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle:

Ancak şimdi değil. İleride mutlaka bu dönemi konu alan filmler, diziler yapılacak. Türkiye’nin bu alandaki birikimi, senaryosundan yönetmenine kadar çok gelişti. Şartlar olgunlaştığı zaman bir yapımcı konuya el atar; izleyici de artık tozlu raflarda saklanan dosyaların perde arkasını, Türkiye’yi alt-üst eden olayların gerçek yüzünü ilgi ile takip eder. Ne zaman? Ancak şimdiki dönem kapandıktan ve yeni bir dönemin herc ü merci arasında eski dönemin hatıraları soğuduktan sonra. Yine de konu biraz farklı galiba.

BU BİR KARA PROGANDA FİLMİ

Erdoğan bir propaganda filminden bahsediyor. Laf arasında “17 Aralık dediler tutmadı. 30 Mart dediler tutmadı.” dediğine göre, bu bir kara propaganda filmi. 30 Mart seçimlerinden önce, popüler dizilere seçim kampanyaları dahil oldu; aslında tek başına iktidar partisinin propagandası yapıldı. Hükümeti ve Erdoğan’ın şahsını yıpratmayı temel eksen alan bir film tutmaz; çünkü eldeki malzeme sürükleyici bir senaryoya uymaz. Yolsuzlukların, suistimallerin kalıpları çok bilindik. “Hırsızlık nasıl yapıldı?” sorusuna cevap arayan bir kurgu, senarist ne kadar deha sahibi olursa olsun çok yavan kaçar. Sistem eleştirileri ile iç içe geçen kişilik analizleri arasında sürükleyici bir kurgu oluşturmak çok zor.

MALZEME DE ÇOK

Siyasetçinin hırsızlığı itici bir konu. Halbuki “komplo” üzerine inşa edilen bir serüven peşinen ilgi çekici olur. Malzeme o kadar çok ki: Darbe, ajanlar, casuslar, komplolar, entrikalar, paraleller, dış güçler, İsrail, ABD. Sırf bu kelimelerin üzerine birkaç sezon süren bir kurgu çıkartılabilir. Başbakan’ın yanındaki danışmanların aklına gelmeyen yeni “kötü adamlar” icat etmek senaristlerin işi.

BAŞBAKAN DİZE GETİRİYOR

Tapınakçılar, İlluminati veya sırf laf olsun diye Türkiye düşmanlarının oluşturduğu çok ama çok gizli bir örgüt ve onun işbirlikçileri. Ülkesini düze çıkartmak ve bir dünya gücü haline getirmek için canla başla çalışan bir Başbakan... Dünyayı dize getiriyor. Onun yıkılması, itibarının bitirilmesi lazım. Mısır’da darbenin, Suriye’de iç savaşın nedeni işte bu. Sonunda düşmanları bir araya gelip, onu yok etmek üzere bir komplo hazırlıyor. Yakın arkadaşlarına rüşvet tuzakları kuruluyor. Her eve, her ofise bir kamera ve dinleme tapeleri. Malzeme çoğalınca bunları bir araya getirip montaj kasetleri hazırlanıyor. Türkiye bıçak sırtında. Paraleller iş başında. Devamı? Bu kadarı fragman olarak yeterli.