BIST 9.717
DOLAR 32,56
EURO 34,93
ALTIN 2.444,76
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Önder Savın sözleri Baykalı şok etti

Vatan Yazarı Bilal Çetin, Baykal'ın Angora'daki evinde Baykal, Önder Sav, Mustafa Özyürek ve Yılmaz Ateş arasındaki zirvede konuşulanları aktardı...

Abone ol

Vatan Yazarı Bilal Çetin, Baykal'ın Angora'daki evinde Baykal, Önder Sav, Mustafa Özyürek ve Yılmaz Ateş arasındaki zirvede konuşulanları aktardı...

İşte Bilal Çetin'in Vatan'daki köşe yazısı:


Angora'da ikna zirvesi!


“Geri dön” zirvesi Baykal'ın evinde yapıldı. Sav, Öymen, Özyürek ve Ateş, Baykal'ı ikna etmeye çalıştı, “Dönmezseniz CHP de ANAP gibi olur” diye uyardı. Baykal, “Ben kararımı verdim” dedi. Bunun üzerine yol arkadaşı Sav konuştu: “O zaman çıkın 'Aday olmayacağım' teminatını verin...” Baykal, buz kesti...

Deniz Baykal'ın Angora Evleri'ndeki konutunda günlerdir yoğun bir telefon ve ziyaretçi trafiği yaşanıyor. Konutta önceki gün çok kritik bir toplantı gerçekleşti. Randevu alıp ziyarete gelen “geri dön heyeti” Deniz Baykal'ı kararından vazgeçirmek için saatlerce dil döktü. İkna heyetinde Genel Sekreter Önder Sav ile Genel Başkan yardımcıları Mustafa Özyürek, Yılmaz Ateş ve Onur Öymen vardı... Görüşmenin gündemi, 22-23 Mayıs tarihlerinde yapılacak kurultay ve Deniz Baykal'ın yeniden partinin başına getirilmesiydi.

Baykal, “Hayır... Ben kararımı iki gün önce açıkladım. Aynı noktadayım” diyor. Ancak ikna ekibi ısrarcı... Şunu söylüyor özetle Deniz Baykal:

“Arkadaşlar ben kararımı verdim ve istifa ettim. Bundan sonra artık yeni bir genel başkan ve yeni bir ekiple devam edilmesi, taze ve güçlü bir yeni başlangıç yapılması lazım. Bunun için yeni isimlere, yeni yüzlere bakın. Kim olabilir, kimler olabilir ona bakın. Artık bu yeni durumu hepimiz kabullenelim. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, partinin bütünlüğünün korunması, güçlendirilmesi olmalı. Bir iç çatışma, sürtüşme doğmaması önemli. Buna dikkat edilmeli. Ben de dahil hepimiz bu yenilenmeye yeni ekibe destek olalım...”

İtiraz ediyor heyet: “Hayır kimse çıkmıyor, çıkmaz da...”

Baykal ısrarlı:

“Neden çıkmasın? Çıkabilir, bakın kamuoyunda bazı isimler konuşuluyor. İşte Kemal'in adı öne çıkarılıyor.”

Özyürek söze giriyor, “Efendim olmaz. Zaten kendisi de aday olmayacağını açıkladı. Bu ortamda sizin dışınızda kimse bu işin üstesinden gelemez. Parti bölünmeye dahi gidebilir, güç kaybederiz” diyor.

Yılmaz Ateş, Baykalsız neden olmayacağını yakın siyasi tarihten örnekler vererek anlatmaya başlıyor: “1989'da Turgut Özal, Köşk'e çıkarken, Yıldırım Akbulut'u yerine bıraktı, Başbakanlığı ona devretti. Sonra ilk kongrede Mesut Yılmaz geldi. ANAP'ın güçleneceği sanıldı. Ama ne oldu? Bugün o partinin tabelası bile kalmadı... 1992'de Demirel, Çankaya'ya çıktığında kamuoyunda müthiş bir Tansu Çiller rüzgarı estirilmişti. Ne oldu? DYP'den geriye ne kaldı? Aynı şekilde SHP'de rahmetli Erdal Bey koltuğunu Murat Karayalçın'a bıraktığında herkes SHP'nin daha da güçleneceğini sanıyordu. Ne olduğunu hepimiz biliyoruz... Bizim sonumuzun farklı olacağının ne garantisi var?”

Ama Baykal'ın ısrarlı duruşu değişmiyor.

“Herkes iyi niyetle sorumluluk duygusu ile hareket etmeli. Bakın tekrar söylüyorum; Kemal (Kılıçdaroğlu) olabilir, başka biri çıkabilir. Ya da sizlerden biri de çıkabilir. İyi niyetle bakın, gözleyin...”

Baykal'ın “sizlerden biri de olabilir” sözleri üzerine

Önder Sav söz alıyor:

“O zaman çıkın kamuoyuna net bir açıklama yapın. 'Hiçbir koşul altında aday olmayacağım' diye teminat verin...”

Buz gibi bir hava esiyor...

Deniz Baykal'ın yüzü asılıyor ve sert bir tonlama ile şunları söylüyor:

“Önder ben partide yaptığım son basın toplantısında söylemem gereken her şeyi söyledim...”

Toplantının özellikle bu son bölümündeki konuşma iki gündür CHP kulislerini dalgalandırıyor. Önder Sav'ın, Baykal'dan istediği teminatın nedeni üzerine senaryolar üretiliyor. Deniyor ki; “Önder Bey kendisi için 'abi formülü' ile genel başkanlık kotarmaya çalışıyor. Bunun için Baykal'dan icazet alma gayretinde.”

Peki olur mu?

“Hayır olmaz” diyor dün konuştuğumuz CHP yöneticisi:

“Bizde abi, abla formülleri işlemez. Tek çıkış Deniz Baykal'ın dönüşüdür...”

Bu arada Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek dün NTV'de, “Baykal Kemal Kılıçdaroğlu olabilir dedi” anlamına gelen bir açıklama yapıyor. Ama hemen ardından bu sözlerini CNN Türk'te düzeltiyor, yalanlıyor. Çünkü, Deniz Baykal'dan “Benim adıma böyle bir açıklamayı nasıl yaparsın” fırçası yiyor.

Soru şu:

Deneyimli siyasetçi Özyürek bu çıkışı niye yaptı?

Üç farklı yanıt var:

1. Bu safiyane bir gaf veya dil sürçmesi...

2. Kılıçdaroğlu'na destek olup önünü açmak için yapılan samimi bir girişim.

3. Önder Sav'ın “abi formülü”nü öldürmeye dönük taktik manevra.

Her üç yanıt veya ihtimal de doğru olabilir ama bu CHP için pek bir anlam ifade etmiyor.

Çünkü bu ortamda CHP'de kimse çıkıp “ben adayım” diyemez. Aklı olan herkes bilir ki bunu söylediği anda “kaset komplosunun parçası ve hain” damgasını yiyecek.

Zaten Özyürek'in çelişkili açıklamalarının hemen ardından Kemal Kılıçdaroğlu yeniden “Aday değilim” açıklaması yapmak gereğini hissetti.

Özetle dün itibariyle CHP'de yeni bir gelişme olmadı. “Baykal'ın dönüşünden başka yol yok” havası devam etti. Anlaşılan o ki Deniz Baykal da bir süre daha hem partideki havayı, hem kamuoyundaki gelişme ve beklentileri gözleyecek. Muhtemelen kurultay gününe kadar renk vermeyecek ama çok önemli, çok sürpriz bir gelişme olmazsa o gün yeniden kolları sıvayacak.

Kimbilir belki de müstakbel lider adayı Kılıçdaroğlu'nu da bir numaralı yardımcısı olarak yanına alacak...

Neden olmasın?