BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,93
ALTIN 2.435,24
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Olay araştırma Yakışıklıların spermleri kalitesiz!

Bilim adamları erkeklerin yakışıklılığı ve sperm kaliteleri arasında bir bağ tespit ettiklerini ileri sürdüler.

Abone ol

Yakışıklı ve çekici görünmek isteyenler bu araştırmayı okuduktan sonra bir kez daha düşünecek! Bilim adamları erkeklerin yakışıklılığı ve sperm kaliteleri arasında bir bağ tespit ettiklerini ileri sürdüler.

Kulağa saçma gelse de, uzmanlar yeni bir çalışma erkek yüz çekiciliği ve spermleri kalitesi arasında bir bağlantı tespit etti. Bu tespite göre, yakışıklı erkekler, diğer erkeklere göre biraz daha düşük kalitede sperme sahip.

ARAŞTIRMALAR, BU BULGUYU BİR FENOMENE OLMA YOLUNA DOĞRU SÜRÜKLÜYOR

"Bildiğimiz kadarıyla, bu ortaya attığımız fenomenin ilk göstergesi," diyor Crawley Avustralya Üniversitesi Evrimsel Biyoloji Merkezi'nde yardımcı öğretim görevlisi Dr Jukka Kekalainen, Huffington Post'a gönderdiği e-mailde.

Peki bu araştırma nasıl gelişti ve şekillendi?

Evrimsel Biyoloji Dergisi Eylül 2014 sayısında yayınlanan yeni bir meni analizi çalışması için çalışma için İspanya, Avustralya ve Kolombiya araştırmacılardan oluşan bir ekip, Valencia Üniversitesi'nden 50 Kafkas öğrenciyi analiz etti. Sonra, erkeklerin yüzlerinin göründüğü fotoğrafları, 20'li yaşlardaki heteroseksüel kadın ve erkeklere gösterdiler. Kadın değerlendiricilerden "sanki uzun süreli bir ilişki için aday arıyormuşçasına değerlendirmeleri" istendi. Erkek değerlendiricilerden de "kadınların erkekleri nasıl değerlendireceğini düşünüyorlarsa öyle değerlendirmeleri" istendi.

Araştırmacılar ayrıca 50 gencin gözlerinin büyüklüğü, elmacık kemikleri ve burun delikleri v gibi birtakım erkeksi belirteçlerin ölçtü ve 50 erkeğin yüz özelliklerinden bir "antropometrik analizi" yapıldı. Ve nihayet araştırmacılar erkeklerin sperm hücrelerinin motilite (hareket), morfolojisi (yapısı) ve konsantrasyonuyla erkek yüz özelliklerini karşılaştırdı. Erkeksi görünümlü yüzler ve sperm kalitesi arasındaki bağlantı aradılar.

ARAŞTIRMADA DİKKAT ÇEKEN NOKTA...

Araştırmacılar erkeklerin sperm kalitesinin yakışıklılıkla ilişkili olup olmadığını bilmek istiyordu. "Ve biz aslında, öyle olduğunu bulduk" diye yazdı Kekalainen, attığı e-postada. Ama bu araştırmada dikkatli olunması gereken bir nokta vardı; kadınlar çocuklarına babalık yapmaya istekli bir eş mi seçiyorlardı değerlendirme sırasında?

Belki konuyla ilgili daha fazla araştırma, henüz teorileşmemiş bu bulguyu doğrular. Kekalainen'ın yolladığı e-posta'da dediği gibi, "biz kadınlar için herhangi bir çiftleşme ipuçları vermeden önce bu bulgunun arkasında nedenselliği ve mekanizmayı göstermek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyuyoruz."