BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,97
ALTIN 2.448,33
HABER /  DÜNYA

Öğretmenler tirayki çıktı

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Samsun Temsilcisi Mümin Argun, sigara içme oranlarının öğretmenlerde yüzde 76, doktorlarda yüzde 36.4, hemşirelerde...

Abone ol

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Samsun Temsilcisi Mümin Argun, sigara içme oranlarının öğretmenlerde yüzde 76, doktorlarda yüzde 36.4, hemşirelerde ise yüzde 49.5 olduğunu söyledi.
Türkiye Yeşilay Cemiyeti Samsun Temsilcisi Mümin Argun, "31 Mayıs Dünya Sigara İçmeme Günü" dolayısıyla sigaranın zararları ile ilgili açıklamada bulundu. Sigarayı en çok küçük yaştaki çocukların içtiğini açıklayan Mümin Argun, çocuklar büyüdüğünü ispat etmek için ve arkadaş çevresinden etkilendikleri için sigaraya bağlandıklarını belirtti. Sigarasız bir dünya için mücadele etmeye devam ettiklerini vurgulayan Samsun Temsilcisi Mümin Argun, “İnsanların kendi kendine yaptığı kötülüğü, meydana getirdiği zararları belki de düşman bildiği insanlar yapamaz. Ayağındaki ayakkabısına, altındaki arabasına ve cebindeki parasına gösterdiği koruma gayreti kadar, sağlıklı yaşam biçimine göstermemektedir. Üstelik kendi sağlığını ve çevredeki insanların sağlığını dinamitlemek ve çekilmez hale getirmek için ortak kullandığımız havayı zehirlemekte, bir nefes sıhhat bulmamızı yok etmektedirler. Sanıyorum neden bahsettiğimizi herkes anlamıştır” dedi.
Yerlere atılan sigara izmaritlerinin doğaya zarar verdiğini dile getiren Mümin Argun, “Üzerine bastığınız toprağın, içtiğiniz suyun temiz kalmasını istiyorsanız ve Türkiye’de hala sigara tüketen 23 milyon insandan biriyseniz lütfen izmaritinizi yere değil, çöpe atın. Özellikle kapalı ortamlarda içilmesinin yasaklanmasından sonra iş yerlerinin önünde, caddede ve sokakta sigara içen tiryakiler, oluşturduğu kirliliği, onun temizlenmesi için harcanan emeği düşünmeden izmaritleri yerlere atıyor. Yapılan bir araştırmaya göre, sigara içenlerin yüzde 88’i sigara izmariti sorununu çevresel bir problem olarak görüyor ama yüzde 44’ü yere, yüzde 32’si de arabanın camından sigara izmariti atıyor. Çünkü kimse küçük bir izmaritin doğaya ne kadar zarar verebileceğini tahmin edemiyor. Sigaranın zararlarını bilmek yetmiyor. Bir doktor, bir sağlıkçı, okumuş bir aydın sigara içebiliyor. Sigaranın zararları konusunda konferans veren, iki çekip ondan sonra kürsüye çıkabiliyor” diye konuştu
Çeşitli meslek gruplarında tespit edilen sigara içme oranını açıklayan Argun, “Sigara içme oranları öğretmenlerde yüzde 76, doktorlarda yüzde 36.4, hemşirelerde yüzde 49.5 olarak saptandı. Yine Türkiye’de sigarayla ilişkili ölümler, tüm ölümlerin yüzde 10.6’sını oluşturuyor” şeklinde konuştu.
(İHA)