BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,77
ALTIN 2.439,58
HABER /  POLİTİKA

Öcalana af yasası

CHP lideri Baykal Öcalan ile ilgili iddialarını tekrarladı. Baykal konuyla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Abone ol

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'nın 6. maddesinin terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a af niteliği taşıdığını savunarak, tasarının bu haliyle yasalaşması durumunda Öcalan'ın 2 yıl içinde tahliyesinin mümkün hale gelebileceğini ileri sürdü.

6. maddenin derhal geri çekilmesini isteyen Baykal, ''Böyle bir yanlışlığın cehaletle gerçekleşmesi mümkün değildir bu fazla bilerek yapılacak bir yanlışlıktır'' dedi.

Baykal, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'nı değerlendirdi.

Hukukçularla yaptıkları incelemeler sonucu ''tasarının terörle mücadele etmekten çok terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a af getiren bir düzenleme olduğunu'' tespit ettiklerini savunan Baykal, tasarının 6. maddesinin buna olanak tanıdığını öne sürdü.

''Terör örgütü kuranlar, yönetenler ve örgüte üye olanların TCK'nın 314. maddesine göre cezalandırılacağı'' hükmünün yer aldığına ve maddenin son fıkrasında, ''TCK'nın 221. maddesi hükmü, bu madde açısından da uygulanır. Kişi etkin pişmanlık hükümlerinden ancak bir defa yararlanır'' denildiğine dikkati çeken Baykal, şöyle devam etti:

''Yani bu madde, terör örgütü kuranlar, yönetenler açısından da etkin pişmanlık hükmünün işletilebileceğini düzenleyen bir maddedir. Türkiye'de bugüne kadar çıkarılan pişmanlık yasalarında örgüt kurucuları ve yöneticilerinin yararlanamayacağı ifade edilmişti.

İlk kez yeni bir düzenleme getiriliyor, Terörle Mücadele Yasası ilk kez terör örgütü kurucularının da kapsam içinde olduğunu açıkça ifade ediyor.''

Baykal, söz konusu maddenin gerekçesinde, ''etkin pişmanlık hükümlerinin terör örgütünün kurucusu, yöneticisi veya üyeleri hakkında da uygulanabileceği kabul edilmiştir'' denildiğini vurgulayarak, ''Yani ilk kez hukuk sistemimizde terör örgütünün kurucusu için de bir pişmanlık yasası getirilmiş olmaktadır'' dedi.

Hakkında hüküm verilmiş olanların pişmanlık yasasından yararlanamayacağı yönünde ne daha önce çıkarılan yasalarda ne da TMY tasarısında bir hüküm bulunmadığına dikkati çeken Baykal, tam tersi çıkarılmış olan bu nitelikteki bütün yasalarda hakkında hüküm verilmiş olanların da yararlanacağının belirtildiğini kaydetti. Baykal, ''Bu yasaya katkı verdiği anlaşılan bazı uzmanların, hakkında hüküm verilmiş olanlara bu maddenin uygulanmayacağına ilişkin düşüncesinin hiçbir yasal dayanağı yoktur'' diye konuştu.

''2 YIL İÇİNDE TAHLİYE MÜMKÜN''

TMY tasarısının, hakkında hüküm verilmiş de olsa terör örgütünün kurucusunun da ''etkin pişmanlık olanağından yararlanmasına ilk kez kapıyı açtığını'' belirten Baykal, bu olanağın kullanılması durumunda dörtte üçe kadar bir indirim söz konusu olduğunu ve bunun Öcalan  açısından 27 yılık bir ceza indirimi anlamına geleceğini kaydetti. Baykal, ''Öcalan'ın 7 yıllık tutukluluk süresi dikkati alındığında, 2 yıl içinde tahliyenin mümkün hale geleceğini'' savundu.

Baykal, ''Mutlaka olur demiyorum ama getirilen düzenleme ile hukuk mevzuatımızın buna engel olacak bir tarafı kalmamıştır, yasalarımızın bunu engelleyici düzenlemesi ortadan kalkmıştır. Bu olanak işler ya da işlemez, hangi konjonktürde, hangi etkilerle, baskılarla nasıl işler bilemeyiz. Ama artık bizim hukuk düzenimiz buna fırsat verir hale dönüşmüştür.'' dedi.

Teröre Mücadele Yasa Tasası'nın içine terör örgütün kurucusunun fiilen tahliyesini öngörecek bir madde konulmasının açıklanması mümkün olmayan bir çelişki olduğunu ifade eden Baykal, şöyle devam etti:

''Buna bir terörle mücadele yasası değil Öcalan'a af yasası demek imkanı vardır. Bu yasayla siz Öcalan'a özgürlük diye poster taşıyanları mahkum edeceksiniz yine bu yasayla Öcalan'ı tahliye edeceksiniz. Bırakınız uygulamayı, böyle bir tartışmanın yapılmış olması, böyle bir imkanın ortaya atılmış olması Türkiye'nin terörle mücadelesine en büyük zararı verecektir. Türkiye'de terörle mücadele konusunda bir kafa ve zihin karışıklığının bulunduğunu hep söylüyoruz. Bu kafa ve zihin karışıklığı bu yasaya da yansımıştır.

Türkiye terörle mücadele mi etsin müzakere mi etsin tartışmaları yaşanıyordu gelinen noktada bu bırakın müzakere etmeyi bu teröre teslimiyet sonucunu doğuracak bir tablodur. Siz terör örgütünün kurucusunu, liderini böyle bir kolaylıktan yararlandırmayı öngören bir hukuki düzenlemeyi yapacaksınız sonra da terörle mücadeleyi etkin bir biçimde sürdürmeyi başaracaksınız, böyle bir şey mümkün değil.''

''FAZLA BİLEREK YAPILAN BİR YANLIŞLIK''

''Böyle bir yanlışlığın cehaletle gerçekleşmesi mümkün değildir bu fazla bilerek yapılacak bir yanlışlıktır'' diyen Baykal, ''terörle mücadele konusundaki ikilemin, zihin karışıklığının tasarıya da yansımasından üzüntü duyduğunu'' söyledi.

''Hükümetin derhal 6. maddeyi geri çekmesini'' isteyen Baykal, bu maddenin tasarıda bulunduğu her anın Türkiye'nin terörle mücadelesine büyük zarar vereceğini savundu. ''Terör örgütünün kurucusuna pişmanlık olanağı getirme ihtiyacı nereden çıkıyor'' diye soran Baykal, yasanın bu şekilde çıkması durumunda Öcalan'ın avukatlarının yararlanmak için başvuruda bulunacaklarını söyledi.

Baykal, ''Bu vahim bir olay. Terörle mücadelede asıl sorunun iktidarın kafasındaki tereddütten, kararsızlıktan, 'terörle mi mücadele edeceğim, af mı çıkaracağım, sırt mı sıvazlayacağım, etkin bir şekilde yasaları mı uygulayacağım' belirsizliğinden kaynaklandığı bir kez daha çok dramatik bir biçimde bu olayla ortaya çıkmıştır. İktidar bu konuyu hiç uzatmadan derhal 6. maddeyle ilgili ısrarından vazgeçmeli ve yeni bir düzenleme yapılmalıdır'' dedi.