BIST 9.935
DOLAR 32,48
EURO 34,77
ALTIN 2.442,50
HABER /  GÜNCEL

Obama İle Clinton'ın Yorum Farkı

Obama Clinton'ın Meksika'yı, 20 yıl önce kısmen uyuşturucu şebekelerinin kontrolündeki Kolombiya'ya benzetmesini yanlış buldu.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton

Obama Clinton'ın Meksika'yı, 20 yıl önce kısmen uyuşturucu şebekelerinin kontrolündeki Kolombiya'ya benzetmesini yanlış buldu.

Meksika'nın ekonomisi hızla büyüyen bir demokrasi olduğunu belirten Başkan Barack Obama, bu nedenle ülkeyi 20 yıl öncesinin Kolombiya'sına benzetmenin yanlış olacağını dile getirdi.

Meksika hükümeti de, Amerikan Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın, Meksikalı uyuşturucu şebekelerinin "ayaklanma" başlattığı yolundaki sözlerine karşı çıktı.

Meksika hükümetinin bir sözcüsü Alejandro Poire, Meksika kolluk kuvvetlerinin, uyuşturucu şebekelerini durduracak güce sahip olduğunu söyledi.

Poire, Clinton'ın Meksika'yı 20 yıl önce uyuşturucu şebekelerinin ülkenin bir kesiminde kontrolü ellerinde tuttuğu Kolombiya'ya benzetmesine de karşı çıktı.

Alejandro Poire, bazı benzerlikler olsa da, Meksika'nın 20 yıl önceki Kolombiya ile ortak tek yanının, 'uyuşturucunun nedeninin ABD'de varolan yüksek talep' olduğunu da savundu.

Poire, "uyuşturucu kartellerine karşı mücadelede ABD ile işbirliği yapılması, stratejimizin içsel bir parçası" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Meksika ve Orta Amerika'nın başka ülkelerindeki uyuşturucu kartellerinin, gittikçe isyancı gruplara benzer bir yapı arzetmeye başladıklarını söylemişti.

Meksika Cumhurbaşkanı Felipe Calderon'un uyuşturucuyla mücadele için orduyu devreye soktuğu 2006 yılından bu yana ülkede uyuşturucu bağlantılı şiddet olaylarında 28 binden fazla kişi öldü.

Önceki hafta, ülkenin en büyük uyuşturucu kaçakçısı olarak bilinen "Barbie" lakaplı Edgar Valdez'in yakalandığı açıklanmıştı.

Edgar Valdez'in yaklaşık bir yıl izlendikten sonra gözaltına alındığı belirtilmişti.

Meksika hükümeti, geçen haftalarda suç çeteleriyle bağlantısı olduğu öne sürülen 3200 polis memurunun işine son verildiğini açıklamıştı.

Bu Meksika polis gücünün onda birine karşılık geliyor.