BIST 9.911
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.444,68
HABER /  GÜNCEL

Obama 'Büyük felaket' dedi

ABD Başkanı Barack Obama 1915 olaylarını anmak için yaptığı yazılı açıklamada büyük felaket anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesini kullandı.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama 1915 olaylarını anmak için yaptığı yazılı açıklamada büyük felaket anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesini kullandı.

1915'te yaşananları "20. yüzyılın en büyük vahşetlerinden birisi" olarak tanımlayan Obama, "Doksan dokuz yıl önce Osmanlı İmparatorluğu'nun son günlerinde katledilen ya da zorla ölüme sürülen 1,5 milyon Ermeninin anısını onurlandırıyoruz" dedi.

Obama yazılı açıklamasında, insanlık tarihinin bu kara sayfalarının tekrarlanmaması gerektiğini vurguladı ve "Geçişin acı veren anlarıyla yüzleşen insanlar ve uluslar daha da güçlenir ve daha adil bir geleceğin inşası için temel atmış olur" dedi.

Bu yolda adım atan Ermenilerin ve Türklerin çabalarını saygıyla takip ettiklerini söyleyen Obama, "Kendi hükümetlerinin ve benim de desteğimizle, daha fazla kişinin bu yolda çaba harcamasını ümit ediyoruz" dedi.

"1915'te hayatları haksız biçimde ellerinden alınan Ermenilerin hatıralarını onurlandırıyoruz" diyen Obama, Ermeni halkının cesareti ve direncinin ilham verici olduğunu söyledi.

Dualarının dünyadaki tüm Ermenilerle olduğunu vurgulayan Obama, "Meds Yeghern'de hayatını kaybedenleri anıyoruz" dedi. Obama, bu korkunç olayların bir daha hiçbir zaman tekrarlanmaması için yaşananları her zaman hatırlanacağını ifade etti.

Erdoğan'dan taziye

Ermenice dahil dokuz dilde yapılan taziye açıklaması bu yönüyle bir ilk olmuştu.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ise, Erdoğan'ın taziye mesajına değinmediği açıklamasında Türkiye'yi 'Ermeni Soykırımı'nı tümüyle inkar etmekle' suçladı. Sarkisyan buna karşın ülkesinin Türk toplumunu düşman olarak görmediğini ifade etti.