BIST 10.201
DOLAR 32,26
EURO 34,79
ALTIN 2.399,24
HABER /  EKONOMİ

Nurettin Canikli anlattı Varlık Fonu'nun faydaları

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkiye Varlık Fonu'na projesiyle ilgili önemli bilgiler verdi.. Canikli, Varlık Fonu'nu ''Ekonomik sabotajlar ve saldırılara karşı güçlü bir kalkan oluşturma projesidir'' deyip madde madde açıkladı.

Abone ol

Başbakanlık geçen günlerde Türkiye'nin en önemli şirketlerine ait hazine hisselerinin Türkiye Varlık Fonu'na devredilmesine karar verdi. Kararla, Ziraat Bankası, TPAO ve Türksat ile birlikte bazı şirketler Türkiye Varlık Fonu'na devredildi. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli sosyal medya hesabı Twitter'dan Varlık Fonu'yla ilgili detaylı bilgiler paylaştı.

İşte madde madde Varlık Fonu projesi; Türkiye Varlık Fonu, kamunun donuklaşmış varlıkları üzerinden likit kaynaklar oluşturarak büyük, stratejik ve teknolojik yatırımlar için uzun vadeli finansman oluşturma projesidir.

Gelir getiren varlıkların gelirlerinin konsolide edilerek kaynak oluşturulması ve çağ atlatacak yatırımlara kanalize edilmesi projesidir.

Ekonomik sabotajlar ve saldırılara karşı güçlü bir kalkan oluşturma projesidir.

Türkiye'nin ekonomik kaynaklarıyla birlikte küresel oyuncu olarak Dünya arenasına çıkışının projesidir.

BU BİR ÖZELLEŞTİRME PROJESİ DEĞİL

Ve nihayet ekonomik bağımsızlığımızın, güçlü, iddialı, rasyonel, tutarlı ve dengeli bir sistemle tüm Dünyaya ilan edilmesi projesidir.Türkiye Varlık Fonu, kamu varlıklarının satışı veya özelleştirilmesi projesi değildir. Türkiye Varlık Fonu, kamu varlıklarının teminat gösterilmesi suretiyle kredi temin edilmesi projesi de değildir.

UCUZ FİNANSMAN İÇİN KULLANILABİLECEK

Türkiye Varlık Fonuna devredilen bir varlığı, Halk Bankası’nın % 51,11’lik hissesini düşünelim. Bu hissenin bir piyasa değeri vardır. Bu bir varlık ve iktisadi kıymettir. Bu hisse Hazine'nin elinde donuk bir değer olarak yatıyor. Halbuki bu hisseler satılmadan, rehin veya teminata verilmeden, Türkiye Varlık Fonu tüzel kişiliği bünyesinde kredibıl bir alan oluşturularak milyarlarca dolar likit kaynak, rantabl ve kalıcı yatırımların uzun vadeli ve ucuz finansman ihtiyacı için kullanılabilir.

ÇOK BÜYÜK FİNANSMAN İMKANI SUNACAK

Bu yolla 10-20-30 yıl vadeli çok büyük finansman imkanları oluşturulacaktır. Bu imkanlar, ciddi kaynak gerektiren savunma sanayi ürünleri yatırımları başta olmak üzere, uzayla ilgili yatırımlar, dönüşüm projeleri, Kanal İstanbul gibi mega projeler, otoyollar ve şehir hastaneleri gibi altyapı projeleri ve yüksek teknoloji içeren projelerin finansmanında kullanılacaktır.

MİLLİ GELİRİ SIÇRATACAK PROJELERDİR

Bu projeler orta ve uzun vadede kendisini amorti eden ve geri dönüşü olan, kaynak üreten projelerdir. Milli geliri büyük oranda sıçratacak projelerdir. Bizi orta gelir tuzağından çıkartacak projelerdir.

SALDIRILARIN DEFEDİLMESİNE KATKI SAĞLAYACAK

Türkiye Varlık Fonu'nun diğer fonksiyonu da para ve finansal piyasalara yönelik dengeleme ve ekonomik teröre karşı mücadele fonksiyonudur. Piyasaların aşırı dalgalandığı, spekülatif işlemlerin, ekonomik sabotaj ve saldırıların yoğunlaştığı dönemlerde piyasaların sakinleştirilmesine ve saldırıların def'edilmesine büyük katkı sağlayacaktır.

ONLARIN BİZİ ANLAMALARINI BEKLEMİYORUZ

Finansman yönetimi tecrübeleri, IMF’den aldıkları borcu ödeyebilmek için çırpınmaktan ibaret olanların bizi anlamalarını beklemiyoruz. Maliye politikasını, faiz batağına saplanmış devlet bütçesini, içerdeki ve dışarıdaki para babalarına peşkeş çekmek süreci olarak yürütenlerin bizi anlamalarını beklemiyoruz.

 HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK

Türkiye Varlık Fonu'ndan sonra ekonomik işleyişte hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır.