BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Nüfus cüzdanında önemli gelişme

Kayıp kimlikler nice insanların hayatını kararttı. Nüfus cüzdanı kaybolanlarla ilgili olumlu bir gelişme oldu.

Abone ol

Vatandaş nüfus cüzdanının çalındığı ya da kaybolduğunu, nüfus müdürlüğüne bildirilmesi yeterli olacak.

Kaybolan ya da çalınan nüfus cüzdanını bulan kötü niyetli kişiler sahte fatura düzenleyebiliyor ya da şirket kurabiliyordu..

Nüfus cüzdanı kaybolanın korkulu rüyasına son. Daha ötesi nüfus cüzdanı kaybolan ya da çalınan kişi, çoğu kez açılan davalardan haberi olmuyoru.

Vatandaş için son derece olumlu gelişmeyi Hürriyet yazarı Şükrü Kızılot bugünkü köşesinde yazdı.

BİLDİRİM KALKTI

Bu konuda, Maliye Bakanlığı’nın da bir düzenlemesi vardı. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın “Vergi Kimlik Numarası” 2007/1 No.lu İç Genelgesi ile; nüfus cüzdanları kaybolan ya da çalınanların, durumu bir dilekçe ile vergi dairesine bildirmeleri isteniyordu.

Başvuruda bulunmayanlar, yukarıda belirtilen olumsuzlukları yaşayabiliyor, “Acaba nüfus cüzdanımı ne gibi kanunsuz bir işte kullandılar?” diye korkulu rüya görüyorlardı.

Vatandaşların çoğu, vergi dairesine başvurmaları gerektiğini bilmedikleri için, yukarıda örnek gösterilen bazı sorunları yaşıyorlardı. Hatta içlerinde hapse girenler bile vardı.

Ortada garip bir durum vardı. Maliye bir genelge yayınlamış ve bütün vatandaşların bu genelgeyi bileceğini varsayıyordu. Vatandaşların ise yüzde 99’unun böyle bir genelgeden haberi yoktu.

Bu konuda 13 Şubat 2010 tarihli Hürriyet’te yayımlanan uyarımız göz önüne alındı ve 2010/1 No.lu Vergi Kimlik Numarası İç Genelgesi ile nüfus cüzdanı çalınan ya da kaybolanların, vergi dairesine bildirme mecburiyetine son verildi. Nüfuz cüzdanının çalındığı ya da kaybolduğunun, nüfus müdürlüğüne bildirilmesi yeterli olacağı belirtildi.

Yeni uygulamaya göre, vergi dairesi; MERNİS/Kimlik Paylaşım Sistemi’nden, nüfuz cüzdanının kayıp veya çalıntı olup olmadığını sorgulayacak. Bu sorgulama sonucuna göre de “mükellefiyet kaydı” yapacak ya da yapmayıp durumu bir yazı ile emniyet müdürlüklerine bildirecek.

Üç yıl gecikmeli de olsa, bu yeni düzenleme, vatandaşları kaybolan veya çalınan nüfus cüzdanları nedeniyle vergiler, naylon fatura ve hapis cezaları yönüyle “korkulu rüya” görmekten kurtardı.