BIST 10.086
DOLAR 32,31
EURO 34,63
ALTIN 2.411,98
HABER /  GÜNCEL

Barzani: Kürt devletine alışın

Barzani'den gelen mesajlar yine ortamı gerecek. Bakın Kürt lider Kerkük ve PKK konusunda neler söyledi;

Abone ol

K. Irak’taki PKK varlığıyla askeri mücadelelerinin sözkonusu olamayacağını söyleyen Barzani, Kerkük’ün Kürt kenti olduğuna dair tezlerini yineledi. Barzani, “İran ve Türkiye, Kürtlerin bağımsız bir devlete sahip olma hakkı olduğu fikrine alışmalı” dedi.

İşte Mesud Barzani'nin NTV Haber Müdürü Mete Çubukçu’nun sorularına verdiği yanıtlar:

Barzani, Büyükanıt'ın PKK'ya silah sağladıkları ve destek verdikleri için Kürt bölgesi yöneticileriyle görüşmeyeceği yönündeki açıklamalarının anımsatılması üzerine şunları söyledi:
      
Büyükanıt'ın tecrübeleri var
"Eğer bizim PKK'ya silah sağladığımıza dair bir kanıta sahiplerse hem bize hem Türk kamuoyuna göstersinler. PKK'nın Kandil bölgesindeki varlığı bizim onayımıza bağlı değil. Büyükanıt bölgedeki zorlukları, koşulları birçok kimseden çok daha iyi bilir. Bu konuda tecrübeleri vardır. Bizim burada askeri olarak PKK ile karşı karşıya gelmemizi beklememeli. Eğer bizimle diyalog kurmayı reddediyorsa onun kararı, bir şey diyemeyiz. Bir soru sormak istiyorum, PKK'nın Diyarbakır, Van, hatta İstanbul ve Türkiye'nin diğer bölgelerindeki varlığından ve faaliyetlerinden de sizler mi sorumlusunuz?"

PKK'yı terör örgütü görmüyor
PKK konusunu ele alırsak; Bu konuda geçmişte olduğu gibi alınacak askeri önlemlerin başarı sağlamayacağına inanıyoruz. Bu sorunu iyi bir şekilde çözmek için barışçı, siyasi adımlar atılması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer bir dost olarak bizim de bu sürece katkıda bulunmamız talep edilirse elimizden gelen desteği veririz.

Kerkük Kürdistan'ın parçası
Bu konunun Türk siyaset sahnesinde ve Türk kamuoyunda işgal ettiği yer bizi hayrete düşürüyor. Çünkü Kerkük bir Irak kentidir ve Kürdistan’ın bir parçasıdır. Bu tarihi kentte Kürtler, Türkmenler, Araplar ve diğerleri yaşamaktadır. Ama hem tarihi hem de coğrafi olarak, Kerkük’ün Kürdistan’ın bir parçası olduğu kanıtlanmıştır. Kerkük konusu, Irak Anayasası’nın 140. maddesinde öngörüldüğü şekilde çözülecektir.

Kürt devletine alışın
Ben bu konuda çok açık konuşmak istiyorum. Kürtler bölgede 40 milyonluk nüfusa sahip bir ulus. Ancak üzülerek söylüyorum, tarih onlara karşı adil değildi. Kürtlerin Araplaştırılması, İranlılaştırılması veya Türkleştirilmesi, başarılı olmadı. Kürt kimliğinin yok olması sağlanamadı. Bağımsız bir yapı, Kürtlerin en doğal hakkı. Kürtler bağımsız olma hakkına sahip. Türkler, İranlılar ve Araplar, bunu konuşmanın ayıp ya da bir tehdit olmadığını anlamalı. Yakın ya da uzak gelecekte olsa da bu fikre alışmalılar.