BIST 9.916
DOLAR 32,53
EURO 34,86
ALTIN 2.440,17
HABER /  POLİTİKA

MİT geleceği karanlık gördü

Kamuoyu MİT Müsteşarı Emre Taner'in sözlerini konuşuyor. Taner, savunmadan hücuma geçilmesini istedi.

Abone ol

Dünya yeniden şekilleniyor. İdeolojiler yıkılıyor, sistemler değişiyor. Küreselleşme rüzgarları ulus devletleri temelinden sarsıyor. Dünyada sınırlar kalkıyor. Egemenlik sınıf değiştiriyor. İşte bu değişim MİT Müsteşarı Emre Taner'i ürküttü. Taner'e göre ulus devletlerin bir bölümü yok olacak. Yaşanan hızlı değişim ve teknolojik gelişmelere ayak uyduramayan milletlerin yok olacağını iddia eden Taner, Türkiye için endişelerini dime getirdi.

Taner zamana bırakma veya bekle-gör politikalanın devrinin geçtiğini söyleyerek savunmadan hücuma geçilmesini şu sözlerle dile getirdi:

'Ulus devletlerin sonu'
İçinde bulunduğumuz 21. yüzyılın ilk çeyreğinde, uluslararası ilişkiler ve güvenlik alanında yüzyıl boyunca önemli değişimlere yol açacak parametreler gelişiyor. Bulunduğumuz dönem, gelecekte birçok ulus devlet ve milletin hızlı bir şekilde tarih maratonunu kaybetmeye başladığı süreci anlatacaktır.
Bu devletler sadece gelişmemekle ve dünya yönetiminde söz sahibi olanlar arasına dahil olmamakla kalmayacak, aynı zamanda birçoğu günümüz teknolojik devriminin ve küresel ekonominin rekabetine dayanamayıp ulusal egemenliklerini de büyük ölçüde yitireceklerdir.



'Analizler statükocuydu'
Bunun en önemli nedeni, sistem içindeki yapılanmaların ve analizlerin statükocu yaklaşıma koyu bir muhafazakarlıkla sahip çıkmalarıdır. Bu nedenle de geleceğe yönelik tahminler bu katı kuralcı yaklaşım içinde başarısız olmuştur. Dünyadaki istihbarat teşkilatları da sistemin birçok aktörü ya da oyuncusu gibi ayak sesleri özellikle teknolojik gelişmelerle duyulan bu yeni 'belirsizlikler' dünyasını öngörememiştir.

'MİT yenileniyor'
Ulusal çıkarlarımızın gelişimine katkıda bulunacak bir stratejik istihbarat yaklaşımı bağlamında teşkilatımızın mevcut yapısının revize edilmesine yönelik 2006 yılında başlattığımız çalışmaları 80. yılımızı da kutlayacağımız 2007 yılı içinde sonuçlandırmak amacındayız. Milli İstihbarat Teşkilatı olarak, vizyonumuz, birlik ve beraberlik içinde ülkemizi içinden geçilmekte olan bu muğlak ve tehlikeli dönemden başarıyla daha da güçlenmiş olarak çıkarmak ve çocuklarımıza gurur duyacakları bir gelecek bırakmaktır.