BIST 10.130
DOLAR 32,26
EURO 34,89
ALTIN 2.431,95
HABER /  DÜNYA

Hititlerin tarihine ışık tutuldu

Uğurludağ ilçesindeki Resuloğlu bölgesinde yürütülen kazı çalışmalarında tarihe ışık tutacak bulgulara rastlandı.

Abone ol

Çorum Müzesi Müdür Vekili Dr. Önder İpek, Uğurludağ ilçesindeki Resuloğlu bölgesinde yürütülen kazı çalışmalarında tarihe ışık tutacak bulgulara rastladıklarını belirterek, ''Bölgede açılan mezarlar, insanların eski çağlarda küplere konularak gömüldüklerini gösteriyor'' dedi.

İpek, Boğazkale ile Ortaköy Şapinuva'daki kazıların Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından, Uğurludağ'daki Resuloğlu ve Sungurlu Boyalıhöyük kazılarının ise Müze Müdürlüğü tarafından Bakanlık izniyle sürdürüldüğünü söyledi.

Doç. Dr. Tayfun Yıldırım başkanlığında gerçekleştirilen Resuloğlu kazılarının Orta Anadolu'daki en önemli mezar kazısı olduğunu vurgulayan İpek, kazılarda Eski Tunç Çağı'na ait 4 bin yıllık mezarların açıldığını söyledi.
2002 yılından beri yapılan kazılar sonucunda 154 adet mezar açıldığını ifade
eden İpek, mezarlarda iskeletlerin yanı sıra insanların ölmeden önce kullandıkları bazı eşyanın da bulunduğunu kaydetti.

İNSANLAR KÜPLERE KONULARAK GÖMÜLMÜŞ

İpek, kadın mezarlarından genellikle takı, erkek mezarlarından ise kama ve
benzeri kesici aletlerin çıktığını söyledi.

Eski Tunç Çağı'na ait bir mezarlıkta tarihe ışık tutacak bulgulara rastladıklarını ifade eden İpek, ''Bu alanda yapılan kazılar sonucunda bazı
mezarların taşla örülü olan sandık mezar olduğu ortaya çıktı. Bizi asıl şaşırtan
ise çok sayıda cesedin topraktan yapılmış küplere konulduktan sonra gömüldüğü küp mezarlar oldu. İnsanlar eski çağlarda küplere konularak gömülmüş. Bunun nedenini şu an tam olarak bilmiyoruz, araştırmalar sürüyor'' dedi. Resuloğlu yöresinin zengin bir tarihi mirasa sahip olduğunu belirten Müdür Vekili Önder İpek, bölgedeki çoğu mezarın kaçak kazı yapanlar tarafından tahrip edildiğini kaydetti.

 Resuloğlu kazılarının 2007 yılında da devam etmesi istemiyle Kültür ve
Turizm Bakanlığına yazı gönderdiklerini bildiren İpek, onay alınması halinde
yörede kazıların temmuz ayından itibaren yeniden başlatılacağını sözlerine
ekledi.