BIST 9.979
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.435,40
HABER /  GÜNCEL

Kızılay, Bushu bile hayrete düşürdü

Dünyadaki felaketlerin yardımına koşan Kızılay, ABD Başkanı Bush'u bile hayrete düşürdü.

Abone ol

Dünya bundan tam iki yıl önce büyük bir felaket haberiyle sarsıldı.

Güney Asya dünya tarihinin en büyük depremlerinden biriyle sarsıldı ve yüz binlerce insan hayatını kaybederken milyonlarca insan da bu felaketin yaralıları ve mağdurları olarak dünya halklarından uzanacak yardım elini bekledi.

Felaketzedelerin yardımına ilk koşan kuruluş Türk Kızılay’ı oldu. ABD Başkanı Bush’u bile hayretler içinde bırakan bir hızla felaket bölgesine ulaşan Kızılay; Türk halkının merhamet eli olarak felaketzedelere barınak, aş ve ilaç oldu.

İlk günlerin şokunun atlatılmasının ardından acil ihtiyaçların yerini günlük hayatın gereksinimleri aldı. Dünyanın tüm bölgelerinden yardıma koşan kuruluşlar, işlerini bitirip geri dönerlerken, kimi kuruluşlar da “asıl iş bundan sonra” diyerek felaket mağdurlarına destek vermeye devam ettiler. Bu yardım kuruluşlarının başında Türk Kızılay’ı geliyordu. İnsanlar arasında hiçbir din, dil, ırk, renk ayrımı gözetmeksizin her insana aynı “sevgi mesafesinde” duran Türk Kızılay’ı, kısa sürede bölge halkının sevgilisi oluyor ve Anadolu’dan binlerce kilometre uzaklıkta yüreklere Türkiye sevgisi taşıyordu.

Bu sevgiyi tetikleyen en önemli adımlardan biri de Tsunami felaketiyle sarsılan Sri Lanka’dan geliyordu.

Tsunami de tapınakları yıkılan Budist din adamları; önce Kızılhaç yetkililerine başvurarak tapınaklarının yeniden inşasını isterler ama bu istekleri başta Amerikan Kızılhaç’ı olmak üzere tüm yardım kuruluşlarınca reddedilir.

Bunun üzerine Türk Kızılay’ına başvuran Budist din adamları, Kızılay özelinde Türk halkının sınırsız hoşgörüsüyle tanışır ve istekleri kabul edilir. Bölgeye sayısız okul ve hastane yapan Türk Kızılay’ı; felaketzedeler için yeniden inşa edilen “Türk Köyü”ne bir de tapınak inşa eder. Weligama şehrindeki Midigama bölgesinde inşa edilen tapınak; devlet bakanı Mehmet Ali Şahin ve Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali’nin katıldığı bir törenle önceki gün Sri Lankalılara teslim edildi.

Şimdilerde Dünyanın uzak köşelerinden birinde Müslüman Türk halkının sınırsız yardımseverliği ve hoşgörüsünün sembolü bir tapınak, yürekleri Türkiye sevgisiyle dolu insanları konuk ediyor. Tıpkı aynı “yüce” anlayışın ürünü okullar ve hastanelerdeki insanlar gibi..