BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,97
ALTIN 2.445,85
HABER /  GÜNCEL

Kondomun ucundan azıcık!

Aile planlaması ve üreme sağlığında durum vahim. Çukurova Üniversitesi'nden öğretim üyesinin anlattıklarını okuyun.

Abone ol

Çukurova Üniversitesi ÇÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Ferdi Tanır, saha çalışmasında hasta öyküleri alırken tanık olduğu olaylara, isim, yer ve zaman vermeden değinerek, şunları kaydetti:

Kondom uzun gelince
Tanır, aile planlaması kapsamında, 11 çocuk babası bir erkeğe kondom verdiklerini ve bunu kullanması halinde kesinlikle çocuk sahibi olmayacağını söylediklerini belirterek, şöyle devam etti:

“Ancak, kadın 12'nci kez hamile kalınca, kocasına (sen kondomu kullanmadın mı?) diye sorduğumuzda ısrarla kullandığını söyledi. Olayı biraz daha irdeleyince bu kişi, (ne yapayım kullandım ama, uzun geldiği için ucundan birazcık kestim) dedi. Duyduklarımıza inanamamıştık.”

Rahim içi aracı telekulaka benzettiler
“Sağlık ocaklarında bir süre yoğun olarak kadınların gelip hamilelikten korunmaları için taktırdıkları RİA'yı çıkarttırmak istediklerini görünce merak edip araştırdık ve hasta öykülerine başvurduk. Birçok hasta gerekçeyi söylemese de bir tanesi gerçek nedeni anlattı. Onlar, T şeklinde, çoğunlukla bakırdan yapılan rahim içi aracı, devletin kendilerini dinlemek için taktırdığı dinleme cihazı sanıyorlarmış. Bizim 40 yıl düşünsek böyle bir şey aklımıza gelir mi?

2 çocuklu kısır kadın
Tarım işçiliği yapan 24 yaşlarında ve iki çocuk annesi kadın sağlık ocağına gelerek, çok seyrek doğum yapmasından yakındı.  Kayınvalidesi onu her gün memleketten telefonla arayıp (Senden sonra evlenenlerin 5 çocuğu oldu, sen halen 2 çocuktasın, yoksa kısır mısın?) diye çıkışıyormuş. Oysa, daha sonra bu kadının ve kocasının hiçbir üreme sorunu olmadığı anlaşıldı.”