BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

İncirlikte Türk subayına kelepçe

İncirlik Üssü'nde Binbaşı Ferih Dinçer ile eşini, ABD askerleri yere yatırıp kelepçeledi.

Abone ol

Olay İncirlik Üssü'nde geçen yıl eylül ayında yaşandı. Pilot binbaşı Ferih Dinçer ve hemşire eşi, İncirlik Üssü'nde Amerikalılar tarafından kelepçelenip tartaklandı. Olayın örtbas edilmesine kızan Binbaşı da istifa edip özel şirkete geçti.


Üs içinde bulunan "Club Complex" adlı barda 17 Eylül 2005'de eşiyle birlikte içki içen pilot binbaşı Ferih Dinçer, Amerikan askeri devriyelerinden "insanlık dışı" muamele gördü. Binbaşı Ferih Dinçer ile eşi, İncirlik Üssü'ndeki Türk ve Amerikan subaylarla astsubaylarının girebildiği barda 2 kadeh içki içtikten sonra, 02.00 sıralarında lojmanlarına gitmek üzere dışarı çıktı. Otomobillerine binen binbaşı ve eşi, az sonra ABD'li bir çavuş tarafından durduruldu. Çavuş, Ferih Binbaşı'ya, "Sarhoş musun?" diye sordu. Dinçer, "Hayır değilim" karşılığını verdi. ABD'li asker bu kez küstahça, "Sen sarhoşsun. İn otomobilden aşağı" diye bağırdı.

Binbaşı, ABD'li çavuşa bir Türk subayı olduğunu belirterek, "Değil aşağı indirmek, otomobilime bile dokunamazsın" dedi. Bu arada 3 ABD'li asker daha geldi. Binbaşı'nın uyarısına kulak asmayan ABD'li çavuş, elini otomobilin içine sokarak, Dinçer'i yaka paça dışarı çıkardı. Şaşıran Meltem Dinçer de otomobilden dışarı çıkarak, "Ne yapıyorsunuz? Bırakın kocamı" diye bağırdı.


ÇAVUŞA MÜDAHALE ETTİLER

Ancak sonradan gelen biri kadın köpekli 2 ABD'li asker tarafından elleri arkasından kelepçelenerek, otomobilin ön tarafında yere yatırıldı. Bu arada Binbaşı Ferih de aracın arka tarafında yere yatırılarak kelepçelendi. Karı-kocanın sırtına ayaklarıyla basarak küfür eden ABD'li askerleri, Türk uzman çavuş durdurmak istedi ve "Bırakın Binbaşımı. Ne yapıyorsunuz?" dedi. Ancak ABD'li askerler, uzman çavuşu da tartakladı. Bunun üzerine derhal telsizle durum üst birimlere bildirildi. Türk ekipler gördükleri manzara karşısında şaşkına dönerek, ABD'li askerlere, "Bu adam Türk ordusunun bir subayı. Nasıl böyle davranırsınız?" diye çıkıştı. 6 kişilik Türk ekibi, 3-4 dakika süren ağız dalaşından sonra Binbaşı Ferih ve eşi Meltem'in kelepçelerini açtırtmayı başardı.


ABD: GENELKURMAY'A SORUN

Olay ertesi gün Üs'teki Türk yetkililere bildirildi. Ancak, iddiaya göre o dönemin Üs komutanı Tuğgeneral Levent Türkmen, Binbaşı Dinçer'den bu olayın üstünü kapatmasını istedi. Ancak, olayın kulaktan kulağa yayılmasıyla binbaşıyı kelepçeleyen askerlerin başındaki ABD'li çavuş, 2 gün sonra apar topar ülkesine gönderildi. Şoku üzerinden atamayan Meltem Dinçer ise eşinin uyarılarına kulak asmadan Adana Cumhuriyet Savcılığı'nın yolunu tuttu. Yaşadıklarını gözyaşları içinde savcıya anlatan Meltem Dinçer, son anda gelen bir telefon üzerine dilekçeyi geri çekti. Binbaşı Ferih Dinçer ise Ankara'ya geçici görevle tayin oldu ve 4 ay sonra da olayın örtbas edilmesine kızdığı için Hava Kuvvetleri'nden istifa ederek, özel bir havayolunda pilot olarak görev yapmaya başladı. Konuyla ilgili olarak aradığımız ABD Büyükelçiliği, İncirlik Üssü'yle konuşarak şu bilgiyi verdi: "Bu soruya Türk Genelkurmay'ı yanıt versin."


Haber: Metehan Demir - Sevilay Yükselir
Kaynak: Sabah Gazetesi