BIST 10.248
DOLAR 32,23
EURO 34,78
ALTIN 2.396,40
HABER /  GÜNCEL

PKK silah bırakacak ama

Terör örgütü PKK, ABD ve Irak hükümetinin bakısını iyice hissetmeye başladı.

Abone ol

PKK yöneticileri, Öcalan'ın serbest bırakılması ve Kürt sorununun çözümü halinde dağdan inerek silah bırakabileceklerini açıkladı.

Terör örgütü PKK, Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılarak haklarının teminat altına alınması ve Kürt sorununun çözümü halinde dağdan inerek silah bırakabileceklerini açıkladı.
PKK'nın dağdan indirilmesi kapsamında hazırlandığı öne sürülen ancak resmi kaynaklarca yalanlanan haber, örgütte de tartışılmaya başlandı.

PKK sorumluları, Fırat Haber Ajansı'na yaptıkları açıklamada, "Güçlerimizin dağdan indirilmesi ve silahsızlandırılmasına yönelik uluslararası, bölgesel güçler ile Türkiye tarafında son günlerde yeniden başlatılan tartışmaları yakından izliyoruz" dediler.
Örgütün dağdan indirilmesinin Öcalan'ın kararıyla gerçekleşebileceği, bunun için de serbest bırakılmasının şart olduğu vurgulanan açıklamada, "Öcalan'ın özgürlüğü ve yaşam haklarını göz önünde bulundurmayan hiçbir plan başarıya ulaşamaz" ifadelerine yer verildi.

Bayık: ABD düğmeye bastı
Terör örgütünün ikinci adamı Cemil Bayık da, Türkiye'nin baskıları sonucu PKK'nın Kuzey Irak'ta sınırlandırılması için düğmeye basıldığını söyledi. ABD'nin bölgedeki Kürt yönetiminin bilgisi dahilinde kendilerinden silahlı mücadeleyi durdurmasını ve sınırlarda beklemesini istediğini ima eden Bayık, şöyle konuştu:

"ABD, güneye (Kuzey Irak) müdahalesini engellediği Türkiye'yi Lübnan'a çekerek bunun karşılığında PKK'nın sınırlandırılmasını kabul etmiştir. Bu daha ileri bir tasfiye düzeyine götürülür mü, götürülmez mi o net değil. Türkiye'nin takınacağı tutumlara bağlı olarak gelişir ya da gelişmez. Ama görünen, bir sınırlandırmada karar kılındığıdır. Bu sınırlandırma faaliyetini KYB ve KDP ile geliştirecekleri açık. Artık Amerika bir tercih ile yüz yüze getiriliyor. Birinden birini tercih etmesi gerekiyor. Tercihini PKK'nın sınırlandırılmasından yana yapıyor."

Kandil'de kalp krizi
Bu arada, PKK'nın eski yöneticilerinden Osman Öcalan, örgütün üçüncü adamı olan Duran Kalkan'ın Kandil Dağı'nda kalp krizi geçirdiğini ve bir Fransız doktor tarafından tedavi edilmeye çalışıldığını açıkladı.