BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Türbe üstüne apartman!

Silivri'de türbenin üzerine bina dikildi. Binayı yaptıran müteahhidin işleri de hep aksi gitmiş...

Abone ol

Silivri'de 400 yıllık bir tarihi olan Seyyit Hacı Pervane Türbesi'nin üstünden şimdi 12 daireli bir apartman yükseliyor. Geçmişte Mevlevi Dergahı olarak kullanılan türbenin bu dergahın müritlerinden Seyyit Hacı Pervane'ye ait olduğu sanılıyor.Türbenin apartman oluşunun öyküsü ise şöyle:


Türbenin bulunduğu Hacı Pervane Caddesi Pirireis Mahallesi'ndeki arsanın sahipleri Mustafa ve Mehmet Sinan kardeşler arsayı Tanrıverdi adlı inşaat firmasına devrederek bir apartman yapımına girişti. Bir kısmı tamamlanan apartmandaki 12 daireden hiçbiri satılamayınca firma iflas etti ve daireler haczedilerek satıldı. 3 kez el değiştiren apartmanın dairelerini satın alanlar birleşerek binanın masraflarını üstlendi ve yapıyı tamamladı. Ancak, apartmanın türbenin üzerine inşa edilmesi nedeniyle çevre sakinlerince 'lanetli' olduğu inancı yaygınlaştı. Apartmanın

3 dairesi dışında hiçbirinde oturan yok. Apartmanın altındaki iki dükkanda ise kiracılar bulunuyor. Binanın altında kalan türbenin küçük bir tabelası bulunuyor. Üzerinde küçük bir Türk bayrağı ve duvarda da Kuran ayetlerinin yazılı bulunduğu türbeye dar bir kapıdan giriliyor. Türbeyi sık olmasa da ziyaret eden, dua okuyup, mum yakanlar oluyor.

ZİNHAR CAİZ DEĞİL

Türbenin ve mezarların üzerine bina inşa edilmesinin doğru olmadığını anlatan İstanbul Müftü Yardımcısı Yusuf Kavaklı, 'Türbe üzerine bina inşa etmek zinhar caiz değildir. Mezarlıklara bina yapılmaz. Dinimizde ölülere ve mezarlıklara ve evliyalara saygı gösterilmesi gerekir. Bir mezarın üzerine ikinci bir cenazeyi defnetmek istediğimizde bile belli bir süre geçmesi gerekiyor. İstanbul'da Edirnekapı'ya tünel yapılacağı zaman mezar sahipleri çağırılıp, izinleri alınarak mezarlar başka yere nakledilmişti. İnşaat bittikten sonra da yeniden aynı yere taşınmıştı. Vatandaşlar türbenin üzerindeki bir binada oturmaktan çekinebilir, bu onların inancıdır, saygı duyarız. Zarar da görebilirler. Yani adamın ayağı taşa dolaşsa, bundan olduğuna inanacaktır. Ölenden zarar gelmez diriden gelir ama vatandaşın inancı böyle' diye konuştu.

İşleri rast gitmiyor

UZUN yıllar türbede türbedarlık yapan Yaşar Tarladaçalışır türbenin üzerine apartman yapılmasını yanlış bulduğunu belirterek, 'Apartmanın inşa edilmesinden sonra bunu yapanların işleri hiç rast gitmemiş. Binayı yapan müteahhit iflas etti. Daireleri satın alanlar satmaya çalışıyormuş. Evliyayı rahatsız etmek doğru değil' diye konuştu.

Haber: Özcan BÜYÜKOĞLU
Kaynak: www.aksam.com.tr