BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,86
ALTIN 2.444,47
HABER /  GÜNCEL

Saldırıdan taşeron örgüt çıktı

Tokat'taki hain saldırının failleri büyük bir titizlikle araştırılıyor. Emniyet birimleri yeni bilgilere ulaştı..

Abone ol

İstihbarat raporuna göre, PKK, Karadeniz bölgesine açılmayı Kandil'de planladı. Tepki çekmemek için de Anadolu Halk Kurtuluş Ordusu (AHKO) adını kullandı. 20 kişilik PKK timinin AHKO adıyla Tokat'a sızdığı belirtildi.

İstihbarat birimlerince 3 ay önce hazırlanarak Jandarma Genel Komutanlığı ve bölgedeki jandarma birliklerine gönderilen bir istihbarat raporu, PKK'nın Karadeniz Bölgesi'ne sızma ve eylem planlarını deşifre etti.

Örgütün sızdığı bölgeler arasında 7 askerin şehit olduğu Reşadiye de bulunuyor. Jandarma Genel Komutanlığı istihbarat birimlerince hazırlanan "PKK'nın Karadeniz'e açılma planları" nın yer aldığı istihbarat raporuna Sabah gazetesi ulaştı.

20 KİŞİLİK GRUP KARADENİZ'E GEÇTİ
Jandarma istihbarat birimlerince geçen Eylül ayında hazırlanan rapora göre, Kandil'de toplanan örgütün üst düzey yöneticileri 2009 yılı için "Karadeniz'e açılım" kararı aldı. Örgütün Türkiye içindeki önemli isimlerinden, Mardin nüfusuna kayıtlı Hakkı kod adlı İskan Akyüz (42), 20 kişilik bir grup oluşturarak başına da İranlı terörist Rüstem Hakkı'yı getirdi. 20 kişilik grup, 2009 başında Kuzey Irak'tan Tunceli'ye, buradan da Erzurum, Erzincan üzerinden Karadeniz'e geçti.

ADI TAŞERON ÖRGÜT
PKK'nın "Karadeniz'e açılım" adı altında gönderdiği teröristler 3 ve 5'er kişilik gruplara ayrılarak Tokat, Ordu, Amasya, Giresun, Gümüşhane, Reşadiye, Mesudiye, Şebinkarahisar, Niksar, Erbaa, Almus, Taşova, Ünye, Turhal, Dereli, Aluçra, Şiran ve Torul kırsalında taban bulmaya çalıştı. PKK'nın adı geçen bu bölgelerde ilk etapta yöre halkının tepkisini çekmemek için Anadolu Halk Kurtuluş Ordusu (AHKO) adını kullandığı belirlendi.

YÖREDE SEMPATİ KAZANMA TAKTİKLERİ
Propaganda amaçlı gittikleri köy ve mezralarda bölge halkının sempatisini kazanmak için örgüt mensuplarının bir kısmının Türk kökenli kişilerden seçildiği de yine raporda ortaya koyulan diğer bir önemli ayrıntı olarak dikkat çekti. İstihbarat birimlerinin hazırladığı raporda, örgütün ilk etapta taban bulmak ve propaganda için bölgeye geçtiği, ancak yanlarında silah, mühimmat ve patlayıcı da bulunduğu vurgulandı. Söz konusu grupla ilgili istihbarat raporu, istihbarat birimlerince bölgedeki tüm jandarma komutanlıklarına gönderilerek tüm birlikler uyarıldı. Raporda, örgüt elemanlarının asıl amacının propaganda olduğu ancak fırsat bulduğunda ses getirecek eylemler planladıkları da özellikle vurgulandı.

BİRÇOK EYLEM
Raporda Karadeniz'e geçen grubun bağlı olduğu İskan Akyüz ile ilgili detaylı bilgilere de ver verildi. 20 yıldan beri PKK'nın dağ kadrosunda yer alan Akyüz, son olarak geçen yıl Ağustos ayında Erzincan'ın Kemah ilçesinde 1'i yarbay, 2'si uzman çavuş 9 askerin uzaktan kumandalı bombayla şehit edilmesi eyleminin talimatını verdiği vurgulandı. 2007 yılının Mart ayından beri Erzurum, Erzincan ve Diyarbakır kırsalında sorumlu düzeyde faaliyet yürüten İskan Akyüz'ün bu bölgelerde bulunduğu tahmin edilen 600 örgüt mensubuna emir ve komuta ettiği belirtildi. Raporun bir kopyasının da Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildiği bildirildi.