BIST 10.219
DOLAR 32,20
EURO 34,74
ALTIN 2.454,48
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Da Vinci uzmanı konuştu!

‘Da Vinci, başkalarının resimlerini düzeltip para kazanırdı. O, zeki olanlardan daha üstün bir zekiydi.”’

Abone ol

ABD’nin en önemli üniversitelerinde teorik fizik dersleri veren Prof. Dr. Bülent Atalay, İstanbul Üniversitesi’nde Da Vinci hakkında konferans verdi:

Tarihin en ünlü sanatçı ve bilim adamlarından biri olan Leonardo Da Vinci, çevresindekilerin çizdiği resimleri düzelterek para kazanıyordu. O, zeki olanlardan daha üstün bir zekiydi.” Bu sözler, Amerikan üniversitesinde ders veren teorik fizikçi, Leonardo Da Vinci uzmanı ve ressam Prof. Dr. Bülent Atalay’a ait.

“Matematik ve Mona Lisa: Leonardo Da Vinci’nin Sanatı ve Bilimi” adlı kitabın yazarı, ABD Mary Washington Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Atalay İstanbul Üniversitesi’nde (İÜ) konferans verdi.
“Leonardo Da Vinci: Sanat Bilim ve Matematiğin Bütünleşmesi” konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Bülent Atalay, hem bilim adamlarının hem de sanatçıların doğada saptadığı oranlara, modellere, şekil ve simetrilere dikkat çekti.

Atalay, Da Vinci’nin çalışmalarının temelini oluşturan bilimi, matematiği, altın oran kavramını, Fibonacci dizisini ve sanatla bilim arasındaki etkileşimi inceledi. Konferansta Leonardo Da Vinci’nin sanat yaşamından da söz eden Atalay, sanatçının hayatı boyunca toplam 12 eser verdiğini ve bu 12 eserden sadece 2 tanesinin kendi eseri olduğunu belitti. Atalay, sanatçının diğer 10 resminin yakın çevresinin çizdiği resimleri düzelterek para kazandığını söyledi.
Leonardo Da Vinci’nin uçmayı çok istediğini de belirten Atalay, uçmak üzerine birçok çalışmasının da bulunduğunu dile getirdi. Da Vinci’nin bir çok yönünün ölümünden yıllar sonra keşfedildiğini dile getiren Atalay, “Haliç ve Boğaziçi üzerine yapmayı düşündüğü köprü projeleri, Da Vinci’den 350 yıl sonra yapıldı. Böylece onun mühendislik yönü de ortaya çıktı” dedi.
Sanat tarihinde resim alanında ilk akla gelen önemli ismin Da Vinci olduğunu vurgulayan Atalay, “Zeki anne ve babaların çocukları zeki doğar. Zekiler iyi üniversitelere giderler ve sonunda normal bir zeki olurlar. Ancak Leonardo Da Vinci üstün bir zekidir” şeklinde konuştu.

Prof. Atalay, Da Vinci’nin Fatih Sultan Mehmet’in “Gel benim ordumda görev yap” önerisini kabul etmediğini de vurguladı. Atalay, sonradan Da Vinci’nin Haliç ve Boğaziçi için tasarladığı iki köprüyü, Fatih Sultan Mehmet’in tahta geçen oğlu Sultan 2. Bayazıt’a mektup yazarak önerdiğini anımsattı. Atalay, ancak Leonardo’nun köprü tasarımlarının gerçekleştirilmediğini söyledi.

Prof. Dr. Bülent Atalay kimdir?

Teorik fizikçi ve ressam Bülent Atalay Ankara’da doğdu. Üniversite eğitimini ve lisans üstü çalışmalarını ABD’denin en ünlü Georgetown, Berkeley, Princeton ve Oxford üniversitelerinde tamamladı.

Mary Washington Üniversitesi’nde fizik profesörü, Virginia Üniversitesi’nde yarı-zamanlı öğretim üyesi olan, aynı zamanda Albert Einstein’ın da çalıştığı Princeton’da bulunan Institute For Advance Study’de çalışmalar yapan Prof. Atalay halen bu kurumun üyesidir.

Atalay’ın, taşbaskı eserlerinin yer aldığı Lands of Washington ve Oxford and the English Countryside adlı kitapları da bulunuyor. Prof. Atalay’ın resim çalışmaları Buckhingam Sarayı, Beyaz Saray ve Smithsonian Enstitüsü’nün duvarlarını süslüyor.

Elif Yıldırım

İÜHA