BIST 9.798
DOLAR 32,58
EURO 35,04
ALTIN 2.458,81
HABER /  DÜNYA

Peresten bir açıklama daha

Önce Erdoğan'ı aradı, sonra basına açıklama yaptı. Şimdi de büyükelçisi aracılığıyla bir kez daha konuştu.

Abone ol

İsrail'in Türkiye Büyükelçisi Levy bir basın toplantısı yaptı ve Peres'in yakın danışmanıyla görüştüğünü söyledi ve onun sözlerini basına aktardı .Peres'in telefonda Erdoğan'a, "Sayın Başbakan, sözlerim asla size ya da Türkiye'ye karşı değildi" dediğini bildirdi. Levy, Peres'in aynı zamanda Erdoğan'a olan saygısını ve ilişkilerin olduğu gibi gitmesine yönelik temennisini aktardığını da belirtti.

İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy, Türkiye ile İsrail gibi dost ve yakın iki ülke arasında bile bazı yanlış anlamalar ve görüş farklılıkları olabileceğini belirterek, Davos'taki son olayı da bu çerçevede değerlendirdiğini söyledi.

Levy, düzenlediği basın toplantısında, iki ülke ilişkilerinin geçmiş dönemde de buna benzer sıkıntılar yaşadığını ifade ederek, "İlişkilerimizin belirli bir süre içinde her zamanki haline döneceğinden eminim" diye konuştu.

İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levy, Davos'ta yaşananların ardından iki ülkenin de sakinleşmesi gerektiğini söyleyerek, bu krizin aşılacağı mesajı verdi. 

Levy, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinin bir bölümünü de aktardı.

[PAGE]

Davos'ta dün yaşananlara ilişkin İsrail'in Ankara Büyükelçiliği ikametgahında basın toplantısı yapan Büyükelçi Gaby, Türkiye ile İsrail gibi dost ve yakın iki ülke arasında bile bazı yanlış anlamalar ve görüş farklılıkları olabileceğini söyleyerek, Davos'taki son olayı da bu çerçevede değerlendirdiğini kaydetti.

"Genel olarak ilişkilerimiz çok dostane, çok yakın ve söylemeliyim ki iki ülke arasında sağlam tarihi, siyasi, ticari ve stratejik temellere dayalı çıkarlar bulunuyor" diyen Levy, zaman zaman iki ülke arasında bazı siyasi konu ve sorunlar hakkında uyuşmazlıklar yaşandığının bir sır olmadığını ifade etti. Örneğin Hamas ve İran konusunda bazı uyuşmazlıklar olduğunun sır olmadığını söyleyen Levy, ancak bu uyuşmazlık ve görüş farklılıklarının iki ülke için de teşvik edici olduğunu bildirdi.

Büyükelçi Levy, son birkaç haftadır ilişkilerde zor bir dönemden geçildiğini, ancak geçmişte de buna benzer uyuşmazlıklar yaşandığını, mesela 2006'daki Lübnan savaşında bunun görüldüğünü hatırlatarak, o dönemdeki bu krizin aşıldığını ve kendisi Türkiye'ye geldiğinde ilişkileri olabildiği kadar iyi durumda bulduğunu kaydetti. Levy, "Dolayısıyla ilişkilerimizin belirli bir süre içinde her zamanki haline döneceğinden eminim" diye konuştu.

[PAGE]

Davos'ta dün yaşananlara ilişkin görüşlerini de aktaran Levy, bu sabah saatlerinde İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in en yakınındaki danışmanlarından biriyle konuştuğunu söyledi. Peres'in Erdoğan'ı, Davos Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Klaus Schwab ile birlikte düzenlediği basın toplantısını izlemesi ve burada Erdoğan'ın tepkisinin Peres'e ya da İsrail'e karşı değil oturum yöneticisine yönelik olduğunu söylemesini duymasının ardından aradığını belirten Levy, Peres'in Erdoğan'ın bu sözleri üzerine aynı hissiyatı paylaştığını söylemek üzere kendisini aramakla sorumlu hissettiğini kaydetti. Büyükelçi Levy, bu telefon konuşmasını neredeyse aynen aktardığını belirterek, Peres'in Erdoğan'a, "Sayın Başbakan, sizin hissiyatınızı paylaşıyorum. Sözlerim asla size ya da Türkiye'ye karşı değildi" dediğini bildirdi. Levy, Peres'in aynı zamanda Erdoğan'a olan saygısını ve ilişkilerin olduğu gibi gitmesine yönelik temennisini aktardığını da belirtti.

Peres'in Erdoğan'dan özür dileyip dilemediğinin sorulmasına karşılık Levy, telefon konuşmasını neredeyse kelimesi kelimesine aktardığını söyleyerek, ancak bu konuşmanın birkaç dakika sürdüğünü, kendisinin aktardığı bölümün ise sadece 30 saniye olduğunu kaydetti. Büyükelçi Levy, "Ben bunu iki tarafın yorumuna bırakıyorum. Sayın Peres'in söyledikleri bu. Siz nasıl istiyorsanız öyle yorumlarsınız, Peres nasıl istiyorsa öyle yorumlar" dedi.

Levy, Davos olayının ardından iki ülke arasındaki temasların sorulması üzerine de iki ülke dışişleri bakanlıklarının sürekli temas halinde olduğunu belirterek, mesela çarşamba akşamı Dışişleri Bakanlığı Orta Doğu Dairesi yetkilileriyle yemekte olduklarını kaydetti. Levy, "İki ülkenin de biraz sakinleşmesi, iki ülke çıkarlarını ve barışı ilgilendiren konular üzerinde çalışmaya başlaması gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.