BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  DÜNYA

Doktorların anlattıkları inanılmaz

Gazze'deki dehşeti doktorlar anlatıyor. "Yaralı yakını cep telefonu ile ışık tuttu ameliyat yaptım". Bir başkası diyor ki "hastanede yer yok..."

Abone ol Gazze Şeridi İsrail bombardımanı altında ikinci gününü geride bırakırken, ikinci operasyon gününün sonunda, ölü sayısı 310'u, yaralı sayısı da 1420'yi buldu.

Gazze'nin en büyük hastanesi olan Şifa'nın bir doktoru, "Şu anda sizinle konuşurken her tarafa bomba yağıyor. Son 10 dakika içinde 20 değişik yerden bombardıman haberleri geldi" dedi.

Patlamaların seslerinin çok net duyulduğunu belirten doktor, ambulansların artık bombalanan yerlerdeki ölü ve yaralıları almakta zorlandığını aktardı.

Gazze'deki itfaiye araçlarından elektrik tamir araçlarına ve ambulanslara kadar her türlü aracın atılan füzelerin hedefinde bulunduğunu söyleyen doktor, ambulansların sadece bir bölümünün çalışabildiğini anlattı.

Cep telefonu ışığıyla ameliyat

Şifa hastanesi doktorunun verdiği bilgiye göre, elektrik kesintisi yüzünden bazı yaralılar cep telefonlarının ışığıyla ameliyat ediliyor.

Doktor, "hastanelerde yaralıları koyacak yer kalmadı. Koridorlar bile doldu. Sadece koridorda 30 kadar yaralıyı ameliyat ettim. Elektrik kesildi. Yaralılardan bazılarını, yakınlarının tuttuğu cep telefonlarının ışığı altında ameliyat etmek zorunda kaldım" dedi.

CESETLER ÜST ÜSTE
Filistinli doktor, telefon ışığı altında damar, sinir zedelenmesi gibi ameliyatları yaptığını belirterek şöyle konuştu:

"Bombardıman sonrası hemen hastaneye gittim. Cesetler üst üste yığılmış vaziyetteydi... Bazılarının başı kopmuş; kiminin bacak ve kolları eksikti... Ama beni ve diğer doktorları en fazla şaşırtan, vücudunda hiç yara-bere bulunmamasına rağmen, inanılmaz şekilde beyin zedelenmesine uğramışların durumu oldu. Bu nasıl oldu bilmiyoruz...Bombalanan yerlerden 50 dolayında kişi böyle geldi ve durumları ümitsizdi... Bugün, en geç yarın ölürler diye bekliyoruz..."

İLAÇ BİLE YOK

"Ameliyat edilenlerin durumlarının pek parlak olmadığını, Gazze ile Mısır sınırındaki tünellerden bir miktar antibiyotik geldiğini, onlarla idare ettiklerini" söyleyen doktor, tünellerin 40'ının bugün bombalandığının hatırlatılması üzerine, "Evet, son hayat damarlarımızı da kesiyorlar" diye konuştu.

"Hiçbir şeysiz bir şeyler yapmaya çalışıyoruz"

Bir başka doktor ise "Son iki günü günü çok zor yaşadık. Normalde, ambargo altında olmayan bir ülkedeki hastaneler bile, birkaç dakika içinde 300-400 yaralının geldiği durumdan etkilenir. Biz ise hiçbir şeysiz bir şeyler yapmaya çalışıyoruz" dedi.

DOKTOR OLARAK BİLE ETKİLENDİ

Doktor, gelen ölü ve yaralıların durumlarını, "Ben doktor olarak bile etkilendim. İnsanın sınırlarını aşıyor" sözleriyle anlattı.

Doktor, "Her köşede ölüm var. Ölümler, insanlara günlük zorluklarını, açlığını unutturdu. Unutturmasa bile geri plana attırdı. Ama zaten çok kötü bir noktaya gelmiştik Gazze olarak. O yok, bu yok... Evimde her türlü şeyle çalışan alet var; gazla, elektrikle... Ama hiçbiri çalışmıyor. Elektrik 6 saat geliyor, 12 saat yok. Sadece bombardımanların etkisiyle değil. Trafolara aşırı yük biniyor, kendi kendine yanıyor trafolar. Tamir ediliyor, beş dakika sonra yeniden yanıyor" diye konuştu.

İsrail askerleri operasyon hazırlıklarında

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde hava akınlarını sürdürürken, İsrail birlikleri de Gazze çevresinde yoğunlaşmaya başladı. Gazze ile İsrail sınırı arasındaki Erez geçiş noktasının hemen 300-500 metre civarında, askerler geçici üsler oluşturan İsrail ordusu, buralarda tankları ve zırhlı buldozerleri muhtemel bir kara operasyonu için hazırlamaya başladı.

Askerlerin konuşlandığı yerlere kadar gelen hahamlar, onlara destek veriyor. Askerlerle hahamlar, akşam dualarını birlikte ediyor.

Aynı yerde bulunan Bölge Koordinasyon ve İrtibat Ofisi Başkanı Albay Moşe Levi, hazırlıklar sürerken yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki durumdan Hamas'ı sorumlu tuttu ve "Biz 2005'te Gazze'den çekildik. Ne bir İsrail askeri kaldı, ne de bir sivil. Ama sonrasında ne oldu? Hamas burada bir terör ortamı yarattı. Mısır'dan Gazze'ye silah kaçırıyorlar. Her gün İsrail'in güneyindeki sivillere roket saldırıları düzenliyorlar. Bunu durdurmamız gerekir" şeklinde konuştu.

Moşe Levi, operasyonun tek amacının İsrail'in güneyindeki vatandaşlarının huzurunu sağlamak olduğunu ifade etti ve "İsrail, bölgenin en güçlü ordusudur. Her şeyi yapabilecek kapasitemiz var" dedi.

Muhtemel bir operasyon için hazırlanan askerlerin sayısını vermeyen ve operasyonun ne kadar süreceği konusunda tahminde bulunmayan Levi, güneyde düzenlenecek bir kara operasyonunun, İsrail'in Lübnan'la sınırında Hizbullah ile geçmiştekine benzer bir çatışmaya neden olup olmayacağı sorusuna, "Bizim için Hamas ile Hizbullah'ın farkı yok. İsrail ordusu, her ikisiyle de mücadele edebilecek güçtedir" cevabını verdi.

Bir kara operasyonunun, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın da aralarında bulunduğu 3 militan grup tarafından kaçırıldıktan sonra, 2.5 yıldır Gazze'de tutulan İsrailli asker Gilad Şalit'in durumunu tehlikeye atıp atmayacağı yolundaki bir soruya karşılık da Levi, "Şalit'in hayatı Hamas'ın sorumluluğundadır" ifadesini kullandı.

Levi, bu arada Gazze'deki Filistinlilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere Filistin yönetimi başta olmak üzere, Katar ve Ürdün gibi ülkelerle sürekli temas halinde olduklarını, insani yardımların geçişine onay vereceklerini belirtti.

İsrail kabinesi, Savunma Bakanı Ehud Barak'ın yedek askerlerin silah altına çağrılması talebine onay vermişti. 6700 yedek askerin orduya çağrılacağı bildirilirken, Bakanlar Kurulu Sekreteri Oved Yehezkel, "Önümüzdeki günlerde İsrail savunma kuvvetleri daha fazla yedeği çağıracak" dedi.

Savunma yetkilileri ise bazı yedeklerin Gazze çevresindeki yerleşimlerin korunması için harekete geçtiğini belirtirken, yenilerinin de çatışmaların şiddetlenmesi ihtimali üzerine, silahlı kuvvetlerin hazırlıklarını tamamlamasına yardımcı olacağı bildirildi.