BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Dünyanın en eski beyni!

Dün bir arkeolojik kazıda bulunan kafatasının içinde dünyanın en eski insan beyni bulundu...

Abone ol

İNTERNETHABER

İngiltere Yorkshire'da bulunan bir kafatasının içinde M.Ö 300 yılına ait olduğu düşünülen beyin bulundu.

Arkeolojik kazılar sırasında bulunan ve bir demir çağı insanına ait olduğu belirlenen kafatasının içinde, küçülmüş ve toprakla kaplanmış da olsa beyin bulundu.

İnsan beyninin öldükten kısa bir süre sonra yok olduğu bilindiği halde 2000 yıldan fazla zamandır bir insan beyninin, hala üzerinde çalışılabilecek kadar dokuya sahip olması bilim insanlarını şaşırttı.


Olması gerekenden bile daha iyi bir şekilde korunmuş olan ve dünyanın bulunan en eski insan beyni diye nitelendirilen bu demir çağ beyni, beynin işleyişi ve her hangi bir evrim geçirip geçirmediği konusunda yardımcı olacak diye düşünülüyor.

Arkeolojistler tarafından York Üniversitesi araştırma merkezine götürülen beynin taramalar sonucunda araştırılabilecek durumda olduğu belirlendi. Üniversite nörolojistlerinden taramaları yapan Philip Duffey, ancak mikroskop yardımıyla farkedilebilecek bazı dokuların fosilleşmiş olduğunu ama yine de beynin gelişim aşamalarını kavrayabilmek için yardımcı olacak verilere ulaşabileceklerini söylüyor.

Araştırmacılar şimdi heyecanla beyin üzerinde testler yapmaya başladılar. Bu güne kadar nasıl gelebilmiş olduğunu bulmayı ve böylece de insanoğlunun beyinsel süreçlerini keşfedebilmeyi umuyorlar.