BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.436,26
HABER /  DÜNYA

Obama gazete satışını patlattı

ABD'de yüksek tirajlı gazeteler, Obama'nın kazandığı "tarihi seçimin" ardından okurlardan gelen ek baskı taleplerinden bunaldı.

Abone ol

ABD'de yüksek tirajlı gazeteler, 4 Kasımda siyahi aday Barack Obama'nın kazandığı "tarihi seçimin" ardından okurlardan gelen ek baskı taleplerinden bunaldı.

Başkent Washington'da Washington Post gazetesi önünde 400 kadar kişinin, Obama'ya ayrılan ekten almak için kuyruk oluşturduğu, ancak kısa sürede bu baskının tükendiği belirtilirken, gazetenin normalden yüzde 30 fazla sayıyı satışa çıkardığı kaydedildi.

Washington Post, 5 Kasım baskısından 250 bin adet daha basacağını açıklarken, tirajını yüzde artıran New York Times, buna rağmen 75 bin adet daha basacağını bildirdi. Bu arada, New York Times'ın internetteki açık artırma sitelerinde 199 dolardan alıcı bulduğu da belirtildi.

Washington Post kuyruğunda bekleyen 68 yaşındaki Vernon Short, bir torunu olduğunu ve onun için bir sayıyı saklamak istediğini, çünkü böyle bir şeyin insanın hayatta bir kez başına geleceğini belirtirken, aynı kuyrukta bekleyen 48 yaşındaki Francine Garner da, "bu tarihin bir izini saklamak, her zaman saklanabilecek bir şey" dedi.

Washington Post yöneticilerinden Rima Calderon, bu talebin bilgisayar çağında gazetelerin önemini kanıtladığını belirtirken, "bu kuyruklar, bizlere yazılı basının ne kadar mükemmel bir şey olduğunu söylüyor. Tıpkı geçen gece olduğu gibi, tarihi bir olay olduğunda insanlar bir nüshayı gelecek için saklamak istiyor" diye konuştu ve talebin bu kadar çok geleceğini beklemediklerini kaydetti.

Obama'nın kalesi Chicago'da Chicago Sun-Times, normal zamandan fazla baskı yapmasına rağmen ek baskı yapmak zorunda kaldığını açıkladı. Gazete yönetimi, sonu gelecek gibi görünmeyen talebi karşılamak için binlerce baskının yapıldığını belirtirken, Chicago Tribune de erken saatlerden beri 690 bin nüsha satıldığını, ancak talebin hala kesilmediğini açıkladı.

Yazılı basına bu kadar talep varken, internette de benzer durumlar yaşandı.

Haber kanalı CNN'in internetteki sitesinin 30 milyon kişi tarafından ziyaret edildiği ve bunun bir rekor olduğu belirtilirken, bir önceki rekorun 13,4 milyon ziyaretçi olduğu hatırlatıldı.

Amerikan gazeteleri son yıllarda satışlarının düştüğünden şikayetçi. Son olarak Time ve People dergileri, satışların düşmesi yüzünden yüzlerce kişiyi işten çıkaracağını duyurmuştu.