BIST 10.174
DOLAR 32,26
EURO 34,74
ALTIN 2.402,03
HABER /  GÜNCEL

Tonlarca petrol baraja aktı

Şanlıurfa'nın Bozova ilçesi yakınlarından geçen Kerkük-Ceyhan-Yumurtalık petrol boru hattında patlama meydana geldi.

Abone ol Patlama sonrası ham petrol araziye ve kısmen Atatürk Barajı Göledi havzasına yayıldı. Boru hattının vanaları görevliler tarafından kapatıldı.

Şanlıurfa'nın Bozova ilçesine bağlı Yalıntaş köyünde Kerkük-Ceyhan-Yumurtalık hattındaki BOTAŞ'a ait boru hattında meydana gelen patlamadan sızan petrol, Atatürk Barajı'na karıştı.

Tonlarca ham petrolün karıştığı suda yaşayan çok sayıda canlı ölürken, bazı canlılar ise kendini dışarı attı. Ham petrolün kokusu ise yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki Şanlıurfa'da hissedildi.

Dün akşam saatlerinde Kerkük-Ceyhan-Yumurtalık petrol hattının geçtiği Şanlıurfa'nın Bozova ilçesi yakınlarında BOTAŞ'a ait 40 inçlik petrol boru hattında ani basınç sıkışmasından dolayı patlama oldu. Ham petrol yaklaşık 200 metre yüksekliğe kadar çıktı. Patlamayı fark eden bir köylünün jandarmayı aramasının ardından BOTAŞ'a bilgi verildi. Patlama sonrasında 5 kilometrelik bir arazi ve Atatürk Barajı'na kısmen yayılan petrol, Adana ve Hatay'dan gelen BOTAŞ görevlileri tarafından kontrol altına alındı. Patlamanın meydana geldiği bölgeye yakın iki taraflı vanaları kapatan BOTAŞ, akıntının dere yatağından Atatürk Barajı'na sızmasını engellemek için iş makineleriyle topraktan setler ördü.

Bu sabah saatlerinde Devlet Su İşleri (DSİ) ve BOTAŞ'a ait iş makineleri, bölgede yaptıkları çalışmada petrolün aktığı dere yatağı iş makineleri aracılığıyla toprakla kapattı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı bölgede yetkililer ilk etapta patlamanın meydana geldiği borudaki ham petrolün pompayla alınarak Adana ve Hatay'dan gelecek 30 ton kapasiteli 5 adet tankere yükleneceğini bildirdi. Akıntının toplandığı setin önündeki petrolün de pompayla alınacağını belirten BOTAŞ yetkilileri, daha sonra onarım çalışmalarına başlanacağını kaydetti. Yetkililer 5 gün sürecek onarımın ardından bölgenin temizleme işlemine geçileceğini aktararak, temizleme işleminin yaklaşık 1 ay süreceğini bildirdi.