BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Barzaniden yardım isteyeceğiz

Aktütün saldırısının ardından Türkiye harekete geçti. Kuzey Irak'a gidilecek. Ve Barzani'ye bakın neler söylenecek?

Abone ol

Türkiye PKK konusunda K.Irak yönetimi ile masaya oturmaya hazırlanıyor.

CNN Turk'ün haberine göre Dağlıca baskını sonrası alınacak tedbirler için Irak Merkezi yönetimi ile görüşen Türkiye, en son yaşanan Aktütün saldırısının ardından Kuzey Irak yönetimi ile PKK konusunda doğrudan görüşmelere başlamak üzere masaya oturmaya hazırlanıyor. 

GÖRÜŞMELER DAĞLICA'NIN ARDINDAN BAŞLADI

Dağlıca saldırısının ardından önce tezkere çıktı ardından Ankara Kuzey Irak yönetimi ile doğrudan görüşmeler başladı. Türk yetkililer, bölgesel Kürt yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani işle Bağdat’ta bir araya geldiler.

Bu görüşmeler ile başlayan süreçte Ankara Kuzey Irak’tan beklediklerini tam olarak alamadı ancak Kuzey Irak’tan Türkiye ile ilgili açıklamaların tonu değişti. Barzani ile Ankara arasındaki karşılıklı açıklamalar yerini sükunete bıraktı. Ancak bu sükunet Türkiye’yi tatmin edecek işbirliğine dönüşmedi. Şimdi Aktütün saldırısının ardından Erbil yönetimi ile doğrudan yakın diyalog sürecine geçiliyor.

SALDIRI BARZANİ'NİN KONTROLÜ ALTINDAKİ BÖLGEDEN DEĞİL

Yetkililere göre son saldırıda PKK’nın Barzani’den silah temin ettiğine dair bir bilgi yok. Saldılar Barzani’nin de aktif kontrolü altında bulunmayan bölgeden gerçekleşti. Ancak Türkiye için bu yeterli değil. Bundan sonra Kuzey Irak Yönetimi ile işbirliğinde yeni bir çerçeve çizilecek.

YAPILACAKLARI BİRLİKTE HAYATA GEÇİRELİM

Ankara daha önce Barzani’den sınırın kontrol edilmesi, PKK’lıların Kuzey Irak’taki yerleşim birimlerinde barındırılmaması, PKK’nın ikmal yollarının kesilmesi taleplerinde bulunmuştu. Kürt yönetiminin bu konuda attığı olumlu adımların arkası gelmedi. 

“Daha önce yapılmasını istediklerimizi bildirmiştik” diyen yetkililer bu sefer ki görüşmelerde “yapılacakları birlikte hayata geçirelim” teklifini getireceklerini belirtti. Yetkililer son saldırıda kullanılan silahların Barzani yönetimince sağlandığına ilişkin bir bilginin olmadığının da altını çizdi.