BIST 10.337
DOLAR 32,27
EURO 34,77
ALTIN 2.402,74
HABER /  GÜNCEL

TTKnın başına polis geldi

Türk Tarih Kurumu Başkanı Halaçoğlu gitti. Yerine bir polis geldi. Yeni Tarih Kurumu Başkanı bakın kim?

Abone ol Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanlığına, Polis Akademisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Birinci getirildi.

Yusuf Halaçoğlu'nun görevden alınmasıyla boşalan TTK başkanlığına getirilen Birinci'nin atanmasına ilişkin üçlü kararname, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı

ALİ BİRİNCİ KİMDİR?

25 Ağustos 1947'de Sakarya Hendek'e bağlı Balıklı Şeyh köyünde doğdu. Ankara Polis Koleji'ni 1966 yılında bitirdi.

Polis Enstitüsü birinci sınıfından ayrılarak, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümünden mezun oldu.

1988 yılında Polis Akademisi'nde göreve başlayan Birinci, Türk siyasi tarihi ve inkılâp tarihi dersleri verdi. 1993'te doçent, 2000'de yakınçağ tarihi profesörü olan Birinci, 1989-1990 yıllarında Paris'te mesleki çalışmalarda bulundu. Birinci, 2002-2004 yılları arasında Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'nde ders verdi ve üniversitenin dergisi Sosyal Bilimler'i dokuz sayı çıkardı. Kırgızca ve Rusça kurslarına devam etti.

Ali Birinci'nin yazı hayatı 1968'de şiirle başladı ve ilk şiiri o zaman Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde bulunan öğrenci derneklerinden Hür Düşünce Kulübü'nün yayın organı Millî Düşünce dergisinde (Ocak 1968) çıktı. Daha sonra Fikir ve Sanatta Hareket dergisinde ilk denemeleri ve diğer şiirleri basıldı. Doktora tezini verdikten (18 Haziran 1986) sonra, Tarih ve Toplum, Dergâh, Yeni Türkiye, Polemik, Türk Yurdu, Kebikeç ve Müteferrika dergilerinde yakın devir siyasi hayatı, tarihi şahsiyetleri ve yazarları hakkında yazılar yazdı. Birinci'nin yayımlanmış kitapları şöyle, "Hürriyet ve İtilaf Fırkası, Matbuat Âleminde Birkaç Adım, Müverrih-i Mâderzâdın Fülânnâmesi, Tarihin Gölgesinde, Tarih Yolunda, Tarih Uğrunda, Tarihin Alacakaranlığında."