BIST 10.269
DOLAR 32,24
EURO 34,79
ALTIN 2.416,55
HABER /  GÜNCEL

Küçük esnafa vergi müjdesi

Vergilere çeki düzen geliyor. En çok da küçük ensaf sevecek bu tasarıyı. 'Esnafa vergi müjdesi'nin ayrıntıları geldi.

Abone ol

Hazırlanan yeni vergi tasarısına göre ayakkabıcı, berber ve köy bakkalı gibi geliri düşük olan küçük esnafın vergisi sıfırlanacak. Aynı esnafların, halen odalardan aldıkları belgeler ve bu odalara ödedikleri ücretler de kaldırılacak

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın açıklamaları ile gündeme gelen ‘esnafa vergi müjdesi’nin ayrıntıları netleşti. Maliye Bakanlığı tarafından Gelir Vergisi Kanunu’nda değişiklik öngören yasa tasarısı ile birlikte küçük esnafın üzerindeki vergiler sıfırlanıyor.

Maliye, önümüzdeki yıldan itibaren, çay ocağı, ayakkabı boyacısı, ayakkabı tamircisi ve köy bakkalı gibi küçük esnaftan vergi almayacak. Maliye Bakanlığı’nın son aşamaya getirdiği düzenlemeye göre, küçük esnaflar, vergi idarelerinden, ‘vergiden muaftır belgesi’ alacak.

SADECE 50-100 YTL ÖDENECEK

Bu belge karşılığında 50-100 YTL arasında bir bedel ödeyecekler. Bu belgeye sahip olan esnaf, yıl içinde bir daha hiçbir vergi ödemeyecek. Maliye Bakanlığı, sıfır vergi getirmeyi öngördüğü küçük esnafın, esnaf odalarına çeşitli adlar altında ödediği ücretleri de sıfırlamaya hazırlanıyor. Bu kapsamda yapılan çalışmaya göre, küçük esnaflar faaliyetlerini sürdürmek için esnaf odalarından hiçbir belge almak zorunda kalmayacak. Sıfır vergi uygulaması tüm esnafları kapsamayacak. Uygulamadan sadece küçük esnaflar yararlanacak.

ÖNCE KRİTERLER GETİRİLECEK

Bunun için de, sıfır vergi uygulanacak esnaflara çeşitli kriterler getirilecek. Halen üzerinde çalışılan kriterlere göre, ‘yıllık kira gideri, cirosu, kullandığı araçlar’ gibi bazı göstergelere bakılacak. Bu kriterleri taşıyan esnaflar küçük esnaf sayılacak. Örneğin, Hakkari’deki küçük esnaf ile İstanbul’daki küçük esnafın kriterleri farklı olacak. Söz konusu tasarının 2009 yılından itibaren başlatılması planlanıyor.

200 BİN ESNAFI KAPSAYACAK

Türkiye'de halen kayıtlı 1 milyon 750 bin esnaf bulunmasına rağmen bu sayının 900 bini basit usulde vergilendiriliyor. Maliye’nin üzerinde çalıştığı ‘sıfır vergi’ müjdesi ise 200 bin bakkal, manav ve kasap gibi küçük esnafı yakından ilgilendiriyor. Resmi veri olmamakla birlikte bu esnafın yaklaşık 150 ile 200 bininin köy ve beldelerde bulunduğu tahmin ediliyor.

VERGİLER EŞİT OLMAYACAK

Esnaf odalarının karşı çıktığı düzenlemeye göre yıllık satışı 9 bin YTL’yi geçmeyen bakkal, ayakkabı boyacısı, terzi, tamirci ve berber gibi esnaf vergiden muaf olacak. Ayrıca ev hanımlarının makine kuvveti kullanarak yaptıkları bazı işler de muaflık kapsamında değerlendirilecek. Ancak İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehir sınırları içerisinde taksi veya dolmuşçuluk yapan esnafa ise basit usul yerine gerçek usulde vergi uygulanacak.

Yani araçlarının plaka değeri birkaç yüzbin YTL ile ifade edilen bu esnaf, gerçek gelirleri üzerinden ve artan oranlarda vergi ödeyecek. Bu sayede Hakkari’deki köy bakkalıyla İstanbul’da taksi veya dolmuş çalıştıran aynı vergiyi ödemeyecek. Bu arada küçük esnafın vergisini sıfırlamaya hazırlanan Maliye, basit usule tabi esnafların ödediği vergi ve ücretler konusunda bir araştırma yaptı. Yapılan araştırmada, ortalama olarak yaklaşık 900 bin esnafın ayda ortalama sadece 14 YTL vergi ödediği belirlendi. Aynı esnafın, esnaf odalarına ödediği ücretin ise devlete ödenen vergiden daha fazla olduğu saptandı. (Hüseyin Özay-Star)