BIST 9.717
DOLAR 32,50
EURO 34,94
ALTIN 2.440,72
HABER /  GÜNCEL

Ağız kokusu hastalık habercisi

Yapılan araştırmalarda nesef kokusunun bir sürü hastalığın habercisi olduğu bildirildi

Abone ol

Ulus Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Uğur Yıldız, nefes kokusunun, şeker hastalığı başta olmak üzere kanser gibi çok ciddi rahatsızlıkların habercisi olduğunu bildirdi.

Yıldız, vücudunda sorun tespit edilemediği halde ağız kokusu bulunan kişilere “bol bol su için" önerisinde bulundu.

Opr. Dr. Uğur Yıldız ANKA’ya yaptığı açıklamada, nefes kokusunun mutlaka hastalık habercisi olarak düşünülmesi gerektiğini belirtti.

Ağız kokusuna sıklıkla, dişlerin, üst solunum yollarındaki, yemek borusundaki, bronşlardaki sorunların, mide rahatsızlıklarının neden olabildiğine değinen Yıldız, şeker hastalığı, kanser gibi ciddi hastalıkların da nefes kokusuna neden olabildiğini açıkladı. Yıldız, şeker hastalığı belirtileri gösteren ve nefes kokusu bulunan kişilerin mutlaka doktora görünmelerini istedi. “Örneğin, böbrek hastalarında da nefes kokusuna rastlanır, çünkü böbrek hastalığı ağız kuruluğuna, ağız kuruluğu da nefes kokusuna neden olur" diyen Yıldız, burundaki yabancı cisimler ile iltihapların da nefes kokusu yapabileceğini anlattı.

“NEFES KOKUSUNU GİDERMEK İÇİN BOL BOL SU İÇİN"

Nefes kokusu olan hastanın ilk olarak kulak burun boğaz bölümünde, daha sonra ise doktor yönlendirmesiyle diğer alanlarda muayene olması gerektiğini belirten Yıldız, sorun görünmediği halde nefes kokusu olan kişilerin ağız bakımına çok dikkat etmelerini, yeme içme düzenine özen göstermelerini ve bol bol su içerek ağız boşluğunu temizlemelerini önerdi. Yıldız, bitkisel içeceklerin de ağız kokusunun giderilmesine yardımcı olduğunu ifade etti.

“NEFES KOKUSU NEDENİYLE EVLİLİKLER BİLE BİTİYOR"

Nefes kokusunun sosyal ilişkileri de ciddi biçimde etkilediğini söyleyen Yıldız, “Nefes kokusu nedeniyle kişi iş bulmakta zorlanabilir, çevresinden (özellikle genç ve çocuklar) dışlanabilir. Nefes kokusu ayrıca evliliklerin bitmesine bile neden olabiliyor. Bu nedenle mutlaka çözüm aranmalı" dedi.