BIST 9.891
DOLAR 32,46
EURO 34,85
ALTIN 2.446,68
HABER /  GÜNCEL

Muhafazakarlar Thatcher anı projesini açıkladı

Eski başbakanın ölmeden önce başında olduğu grup Londra'da Thatcher'ın anısına müze, kütüphane ve eğitim merkezi kurmak istiyor.

Abone ol

İngiltere'de Thatcher'ın siyasi görüşlerini ve mirasını paylaşıp sahip çıkan isimler geçen hafta ölen eski başbakanın anısına bir müze, kütüphane ve eğitim merkezi kurmayı planlıyor.

Geçen hafta felç geçirerek ölen eski başbakanın çarşamba günü yapılacak cenaze töreni ile ilgili tartışmalar sürüyor.

Öte yandan dün Londra'nın merkezindeki Trafalgar Meydanı'nda toplanan yüzlerce kişi Thatcher alehtarı bir gösteri yaptı; gözaltına alınanlar oldu.

Anıt merkez projesi

Thatcher anıt merkezi proje için 15 milyon sterlin toplanmasının amaçlanacağı söyleniyor.

Projeyi Muhafazakar İlerici Yol adlı lobi grubu yürütecek.

Grup, ölmeden önce Thatcher'ın liderliğinde faaliyet gösteriyordu.

Thatcher'ın anısına bir kütüphane, müze ve eğitim merkezi kurma fikrini grubun Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bir örneğinden aldığı anlaşılıyor.

Benzer bir anıt merkez ABD eski başkanı Ronald Reagen için de kurulmuştu.

İngiltere'deki grup, böyle bir merkez kurarak Thatcher'ın siyasi düşüncelerini tanıtmak ve Muhafazakarların gelecekteki politikalarını şekillendirmek istediğini söylüyor.

Grubun icra kurulu başkanı Donal Blaney, kütüphane fikrinin 2009 yılında doğduğunu söyledi.

Müzede Thatcher'ın döneminden, çalışma odasından parçala ve çantaları da yer alacak.

Geçen hafta Pazartesi günü felç geçirerek ölen İngiltere'nin eski başbakanı 1925 yılında doğdu.

Cenaze töreni Çarşamba günü düzenlenecek; Londra'nın merkezinde tören sırasında parlamento binasından St. Paul Katedrali'ne büyük bir uluslararası temsiliyetin olması beklenen bir yürüyüş yapılacak.

Tören için sıkı güvenlik önlemleri alınırken radikal muhalif grupların eylem düzenleme ihtimali nedeniyle güvenlik önlemleri alınıyor.

"Masraflı cenaze"

İngiltere'nin eski başbakan yardımcılarından John Prescott, Thatcher'ın cenaze masraflarının kamu bütçesinden ve dolayısıyla vergi mükelleflerinin ödediği paralar lie karşılanmasını eleştirdi.

Cenaze boyutlarının aşırıya kaçtığı yolunda da eleştiriler dile getiriliyor.

Independent on Sunday ve Sunday Mirror gazeteleri için 2 bini aşkın kişinin katılımıyla yapılan ankete katılanların yüzde 60'ı devlet töreni düzenlenmesini eleştiriyor.