BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

Moro'daki savaşta müzakere kazandı...

Moro İslami Kurtuluş Cephesi Lideri İbrahim, gelinen noktada silahların devrinin bittiğini vurgulayarak, ''Biz hem savaştık hem de müzakerelere oturduk ve kazandık'' dedi.

Abone ol

Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MILF) Lideri El-Hac Murad İbrahim, Mindanao Adası'ndaki Cotabato şehrinde bulunan Darapanan Kampı'nda AA muhabiri Ahmed Korkut'un sorularını cevaplandırdı.

İbrahim, müzakere sürecinde hiçbir silahlı eylemde bulunmadıklarını ifade ederek, Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti. İbrahim, çerçeve anlaşması sonrasında Türk basınında ilk kez Anadolu Ajansı'na açıklama yaptı.

İbrahim, 16 yıldır yaptıkları görüşmelerin ardından Manila'da imzaladıkları anlaşmada, barışın genel hatlarını belirlediklerini söyledi.

TÜRKİYE'NİN BARIŞ SÜRECİNE KATKISI OLDU MU?

''Türkiye'nin barış sürecine katkısı nasıl oldu?'' sorusu üzerine İbrahim şunları söyledi:

''Gerek anlaşma imzalanmadan önce gerekse anlaşma esnasında Türkiye'nin çok büyük yardımlarını gördük. Anlaşma imzalanırken Türk Büyükelçisi de yerini aldı ve bizimle birlikteydi. O süreç içerisinde Sayın Davutoğlu ile üç kez görüştük. Türkiye'deki insanlara hem politik hem de insani açıdan teşekkürlerimi sunuyorum. Çünkü Türkiye'deki yardımseverler bizi yıllardır yalnız bırakmadı. Türkiye Cumhuriyeti, politik olarak aracı oldu. Türkiye her zaman yanımızda, bundan sonra da yanımızda olacak bunu farkındayız.''

MÜZAKERE Mİ SAVAŞ MI HANGİSİ MANTIKLI?

İbrahimi, ''Dünyanın birçok yerinde hala silahlı mücadele veren örgütler var. 'Müzakere mi, savaş mı?' dersem hangisini tercih edersiniz?'' sorusunu ise şöyle yanıtladı:

''Eğer bir sorun öz konusu ise biz deneyimlerimizden yola çıkarak diyoruz ki: Kesinlikle anlaşmayı tercih etsinler. Hükümetlerde bu hareketleri bastıramıyor. Bunun için hükümetler de bu görüşmelere açık olmak zorundadır. Silahların devri bitti, biz hem savaştık hem de müzakerelere oturduk ve kazandık. Sorunun çözümünde en etkili yöntem müzakerede bulunmaktır. Sorunları çözmek için müzakere edeceksiniz. Bu noktada yol almak isteyenlerin bizim tecrübelerimizi incelemesinde fayda var.