BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.434,26
HABER /  EKONOMİ

Merkez Bankasının faiz kararı!

Gözler Merkez Bankası'ndaydı. Gelecek açıklama bekleniyordu. Merkez Bankası yine faiz artırımı yaptı. Bakın ne kadar artırdı:

Abone ol Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gecelik borçlanma faiz oranlarını 0,50 puan artırdı.

Buna göre, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 15,75'ten yüzde 16,25'e, borç verme faiz oranı yüzde 19,75'ten yüzde 20,25'e yükseltildi.

Para Politikası Kurulu'nun bugünkü toplantısına ilişkin yazılı açıklamaya göre, toplantıya Başkan Durmuş Yılmaz ile üyeler Erdem Başçı, Burhan Göklemez, M. İbrahim Turhan, Abdullah Yavaş, Mehmet Yörükoğlu katıldı.
Toplantıda, Merkez Bankası bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan kısa vadeli faiz oranları artırıldı. Yeni faiz oranları şöyle:

''Gecelik Faiz Oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 15,75'ten yüzde 16,25'e, borç verme faiz oranı yüzde 19,75'ten yüzde 20,25'e,

Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 11,75'ten yüzde 12,25'e, borç verme faiz oranı yüzde 22,75'ten yüzde 23,25'e,

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 18,75'ten yüzde 19,25'e yükseltildi.''

''TOPLAM TALEP KOŞULLARI ENFLASYONU DÜŞÜRÜCÜ YÖNDE KATKI SAĞLAYACAK''

Yakın dönemde arz ve talep koşullarına ilişkin verilerin Nisan Enflasyon Raporu'nda sunulan öngörülerle uyumlu seyrettiği belirtilen açıklamada, uluslararası kredi piyasalarındaki sorunların yansımalarının iç talebi yavaşlatmaya devam ettiği, dış talebin ise göreli olarak güçlü seyrettiği kaydedildi. Bu çerçevede, toplam talep koşullarının enflasyonu düşürücü yönde katkı sağlamaya devam edeceği ifade edildi.

Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, Kurulun geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği de önemle vurgulandı.

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti sekiz iş günü içinde yayımlanacak.