BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,93
ALTIN 2.445,03
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Mehmet Ağar ve Deniz Baykal dağa mı çıktı?

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa'da düzenlediği basın toplantısında HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a yüklendi.

Abone ol

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın "HDP yüzde 10 barajının altında kalırs bundan PKK istifade eder" açıklamasına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan sert yanıt geldi.

Demirtaş için, "Yani beyefendi bizi tehdit ediyor" diyen Arınç, "Ben parti olarak gireceğim ama yüzde 10'u alamazsam gerisini siz düşünün. Ortalığı yakar, yıkarız diyor. Bunu kabul etmeniz mümkün değil" dedi.

Demirtaş'a 2002 ve 1999 seçimlerinde Mehmet Ağar ve Deniz Baykal'ın partilerinin baraj altında kaldığını hatırlatan Arınç, "Mehmet Ağar, Deniz Baykal dağa mı çıktı?" diye konuştu.

AK Parti Bursa İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen Arınç'ın açıklamalarının satırbaşları şöyle:

"Demirtaş veya HDP'liler, bir yerde demişler ki 'biz parti olarak seçime girer, yüzde 10 barajı aşamazsak, bizim milletvekili çıkaramamamız halinde çünkü o zaman aday bağımsız olarak da koymayacaklarına göre Türkiye karışır, çözüm süreci tehlikeye girer, PKK bundan istifade eder veya PKK'nın işine yarar'

Benim itirazım bu ikinci tarafa. Yani beyefendi bizi tehdit ediyor. 'Ben parti olarak gireceğim ama yüzde 10'u alamazsam gerisini siz düşünün. Ortalığı yakar, yıkarız' diyor. Bunu kabul etmeniz mümkün mü? Kabul edemeyiz.

AŞAMAZSANIZ BİZİM SORUNUMUZ DEĞİL!

Parti iddiası varsa parti olarak seçimlere girer ve sonuçlarına katlanır. Yüzde 10'u aşarsanız size selam da veririz, saygı gösteririz ve çıkardığınız milletvekili sayısı belki 40-50'yi bulabilir ama aşamazsanız o bizim sorunuz değil ki. Siz baskıyla, tehditle, şantajla o bölgeden oy alınıyor, bağımsız adaylarınızı adrese teslim çıkarıyorsunuz. Parti olarak da bunu yapabileceğinizi düşündüğünüze göre seçime girerseniz sonucuna razı olursunuz. Diyelim ki kazanamadınız. Niye bizi dağa çıkmakla tehdit ediyorsunuz?

BAYKAL VE AĞAR DAĞA MI ÇIKTI?

Misal verdim, 2002'de Doğru Yol Partisi Sayın Ağar'ın liderliğinde seçime gitti ve yüzde 10'luk barajı mutlaka geçeceğini düşünüyordu ama 9,5'de kaldı. Yarım puanla seçimi kaybetti, Mehmet Ağar dağa mı çıktı? Yani ondan 'ben sokakları ateşe veririm, 7-8 Ekim'de olduğu gibi herkesi yakar yıkarım mı' dedi. Demedi. 1999'da ben dün gibi hatırlıyorum bu olayları, parlamentodaydık. CHP barajı aşamadı arkadaşlar, yüzde 8,5 aldı. Deniz Baykal sadece istifa etti. Yoksa dağa çıkmadı, tehdit etmedi. 'CHP barajı geçemezse memleket yanar, yıkılır' demedi. Aynı CHP 95'te yarım puanla barajı geçti, 49 milletvekili çıkardı. Buna ne üzülmek lazım, ne de aşırı sevinmek lazım. Benim HDP'ye söylediğim budur. Barajı aşamazsan kendinde ara millete kabahat bulma. ortalık şöyle olur, böyle olur diye de tehdit etme."

HODRİ MEYDAN

HDP'nin Selahattin Demirtaş'ın aday olduğu Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı yüzde 9 oya güvenerek seçimlere girmek istediğini, ancak bu oyların en az 3 puanının CHP'den geldiğini ifade eden Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"CHP'nin klasik tabanı, seçmeni 'Ekmek için Ekmeleddin'i tutmadı. Bize de gelmedi, sana gitti. Yüzde 3 buradandır. Özellikle metropollerden aldığınız oylardır. Belki Bursa'dan bile 1 puana yakın oy almış olabilirsiniz. Demirtaş'ın Bursa'dan aldığı oy miktarı 60 bin civarındadır. Bu HDP'in kendi oyu mudur? Hayır. Mutlaka CHP'den, ekmeği beğenmeyen değil, Ekmeleddin'i beğenmeyenlerin oyları da vardı. Bir de parti temsil gruplarının oyunu almıştır HDP. Yani lezbiyenler, gayler, biseksüeller, translar da dahil olmak üzere Türkiye'de ben herhangi bir partide temsil imkanı bulamıyorum diyen farklı seçmen gruplarının oylarını da almıştır. Bunların içinde şüphesiz seçmen olarak oylarının temsil etme noktasında başarılı olan gruplar da vardır ama sen şimdi parti olarak gireceksin. CHP'nin oyları CHP'ye dönecek olursa farklı temsil gruplarının da başka tercihleri olacaksa senin kendi tabanın 6-7 arasındadır. 6-7 arasında bir tabanla seçimlere girmeye cesaretle karar vermişsen seni alkışlarım ama böyle bir sonuçla karşı karşıya kalacaksan ne olur milleti tehdit etme. AK Parti'yi hele hele hiç tehdit etme. Çözüm süreci zarar görürmüş, PKK bunu istismar edermiş, bilmem ne yaparmış. Kaç tane parti seçime giriyor, hiçbirisi yüzde 10'u aşamıyor hiçbirisi senin gibi konuşmuyor."

SEN KİMSİN? 

"Senin bir ayrıcalığın mı var arkadaşım. Sen kimsin? Sen de bir partisin" ifadesini kullanan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, şöyle devam etti:

"Güveniyorsan çık yola, güvenmiyorsan kendi usullerine göre bağımsız adaylıklarını koy. Dün diyormuş ki 'hevesi kursağında kalacak, biz yüzde 6 falan değil, yüzde 15 alacağız' yolun açık olsun. Yürü görelim bakalım. Yüzde 15 mi, 10 mu , 12 mi, 1 mi, 5 mi, 6 mı, hodri meydan. Ne zaman 5 ay sonra. Meydan okuyoruz. Biz meydan okuyan bir partiyiz. Yoksa seçime girip de 10 binde 8 oy alan partilerden birisi değiliz. Senin tabanın seni yüzde 10'un üzerine çıkaracaksa elbette seçimin demokrasinin kuralları vardır. Biz bunlara aynen saygı duyarız, sizi tebrik ederiz ve alkışlarız ama cumhurbaşkanlığı seçiminde farklı noktalardan kanalize edilmiş oylarla bu noktada kendinizi yüzde 15'le odaklamayın. İyi çalışın kıskanmayın, çalışırsanız sizin de olur. Taksilerin arkasında böyle yazıyor. Biz yüzde 50'leri hedefliyoruz, siz yüzde 15'leri hedefleyin. Yürüyün, seçimlere girelim. Hele hele tehditlerden, şantajlardan fırsat bulamazsanız gerçek oy tabanınızın ne olduğunu görelim ve ondan sonra Türkiye demokrasisinin geldiği noktaya hep beraber bakalım."

TEOG SONUÇLARI AÇIKLANIYOR MEB E-OKUL