BIST 9.717
DOLAR 32,55
EURO 34,92
ALTIN 2.445,81
HABER /  DÜNYA

'Los Angeles şiddetli deprem tehdidiyle karşı karşıya'

ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Los Angeles ve San Diego şehirlerinin çevresindeki deniz dibinde gerçekleştirdiği araştırmaların sonuçlarına dayanarak bölgede 7.3 büyüklüğünde ve daha şiddetli sualtı deprem meydana gelebilir.

Abone ol

JGR: Solid Earth dergisinde yayınlanan bir makalede deprem uzmanlarının ABD'nin Kaliforniya eyaletindeki Los Angeles ve San Diego şehirlerinin çevresindeki deniz dibinde gerçekleştirdiği araştırmaların sonuçlarına dayanarak bölgede 7.3 büyüklüğünde ve daha şiddetli sualtı depremin meydana gelme ihtimalinin yüksek olduğu sonucuna vardıkları yazıldı.
 

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu'ndan Valery Sahakian, araştırmaların yapıldığı bölgede an itibariyle fay hattının tamamen yarılması ihtimalinin yüzde 30-40 cıvarında bulunduğuna dikkat çekerek, ‘bu durum illa şiddetli depremin meydana geleceği anlamına gelmese de 5 veya 6 büyüklüğünde yani fazla şiddetli olmayan sarsıntılar bile Kaliforniya için çiddi olumsuz sonuçlara yol açabilir' uyarısında bulundu. 

Sahakian, 1933 yılında Kaliforniya'daki Long Beach şehrinde meydana gelen buna benzer bir depremin 113 kişinin ölümüne neden olduğunu anımsattı.

SAN FRANSİSKO'DA 3 BİN KİŞİ ÖLMÜŞTÜ

Kaliforniya önemli bir deprem fay hattı üzerinde yer aldığı için sismik hareketlilik açısından ABD'nin önde gelen eyaletleri arasında bulunuyor. Neredeyse her yıl bölgede küçük ölçekli depremler yaşanırken, yüzyılda bir kez büyüklüğü 7'yi aşan çok şiddetli sarsıntılar meydana geliyor. Bölgede bu sebeple en fazla ölümün yaşandığı depremlerden biri, 1906 yılında San Francisco'da gerçekleşmişti. 7,8 büyüklüğündeki depremde üç binden fazla kişi hayatını kaybetmiş, şehir neredeyse yerle bir olmuştu.