BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  EKONOMİ

Libya'dan petrol sahası istedik

Bakan Yıldız, Cezayir, Libya ve Katar programının ilk durağı olan Cezayir'in ardından Libya'ya geçti.

Abone ol

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yurt dışında petrol aranması ve üretilmesi konusunda Libya'yı önemsediklerini belirterek, Türkiye'nin elinde bulunan bu ülkedeki mevcut sahaları yeterli görmediklerini ve Libya'dan yeni sahalar istediklerini bildirdi.

Burada aralarında Libya Milli Genel Kongre Başkanı El-Mugaryef'in de olduğu bir dizi temasta bulunan Yıldız, Libya'dan Katar'a gidişte uçakta basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye'nin mevcut kontrata bağlı olarak Cezayir'den yılda 56 kargo LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) aldığını anımsatan Temaslarının oldukça verimli geçtiğini ifade eden Yıldız, kış ayları için ilave kargo talep ettiğini bildirdi.

Bakan Yıldız, Cezayir'in Ocak ve Şubat ayları için birer kargo vermeyi taahhüt ettiğini, mart ayı için de vermeye çalışacağını söyledi.

Özel sektör TPAO ortaklığı olabilir

Libya'nın oldukça çok zor bir dönemden geçtiğini dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:

''Ülkenin normalleşmesi petrol ve doğalgaz gelirlerinin artmasıyla mümkün olacak. Günlük 1,6 milyon varillik petrol üretiminin 2 milyon varile çıkartılması ülkenin yararına olacak. Ülkemizin Libya'daki Fizan Sahası'nda petrol arama ve üretim çalışmaları var ama bu yeterli değil. Yeni sahalar istedik. Bu konuda üç ihtimal var. İlki TPAO'nun müstakil girişimleri, ikincisi TPAO ile Türk özel sektörünün işbirliği, üçüncüsü ise özel sektörün tek başına çalışmalarda bulunması.''

Yeni sahalarda kar oranı fazla olmalı

Bakan Yıldız, TPAO'nun Fizan'daki petrol üretiminden aldığı payın yüzde 9,75'ler düzeyinde olduğunu bildirerek, Türkiye'nin bu işten yüksek oranda kar etmediğini, konuya stratejik yaklaştıklarını söyledi.

''Alacağımız yeni sahalarda bu oran daha fazla olmalı. Biz zarar etmemeliyiz. Libya da buna sıcak bakıyor'' diyen Yıldız, bu ülkedeki olağan üstü koşullar nedeniyle çalışma yapılmayıp süresi dolan Fizan Sahası'nın kontratının 2014 ortasına kadar uzatıldığını bildirdi.

Libya Milli Genel Kongre Başkanı El-Mugaryef ile görüşmesinde işbirliklerinde ağır hareket edilmesi yaklaşımın artık bir kenara bırakılması gerektiğini söylediğini dile getiren Yıldız, Libya petrol şirketi NOC yetkilileriyle de bu konuyu konuştuklarını, istediklerinin biran önce karar alınması ve uygulamaya geçilmesi olduğunu ifade etti.

TPİC 1 milyon ton petrol istedi

Libyalı yetkililerin Türkiye'ye ve Türk şirketlerine pozitif baktığını aktaran Yıldız, şöyle konuştu:

''Türkiye, Libya'dan yıllık 7 milyon varil petrol alıyor. Buda 1 milyon tona karşılık geliyor. Bu miktarın 10 milyon varile çıkarılmasını istedik. Değerlendirecekler. Üretimlerini arttırırlarsa miktarı da artırabileceklerini söylediler. Bunun dışında TÜPRAŞ'ın Libya'dan aldığı miktar kadar (1 milyon ton) TPİC'in de petrol almasını talep ettik. TPİC bu petrolü Akdeniz Havzası'nda pazarlamayı planlıyor. Bu isteği kontrat miktarlarına göre değerlendirecekler. Şimdilik net bir şey söylenmedi.''

Libya'nın elektrik alt yapısının ülkedeki çatışmalar sırasında oldukça zarar gördüğünü vurgulayan Bakan Yıldız, ''Elektrik altyapı master planına talip olduk. Elektrik alt yapısına bu yıl 2,5 milyar dolarlık yatırım yapacaklar. Türk özel sektörün bunun en az dörde biri tutarında iş alması lazım'' dedi.

İran'dan alınan petrolün miktarı artmayacak

Bakan Yıldız, TÜPRAŞ'ın İran'dan aldığı petrolün kontratının Ağustos ayında sona ereceğine dikkati çekerek, ''Bu kontrat mutlaka uzatılacak. Çünkü Türkiye petrol ihtiyacının yüzde 35-40'ını İran'dan karşılıyor. 3 Aralık'ta açıklanan istisnai 9 ülkeden biri de bizdik. 3 Aralık'ta ne kadar petrol alıyorsak Ağustos'a kadar da aynı miktarda almaya devam edeceğiz. Ağustos'ta konuyu tekrar değerlendiririz. İran'dan mevcut kontrattan daha çok petrol almayacağız.''

Yunanistan'ın Ege Denizi'ndeki tartışmalı sahada petrol arayacağı iddialarının sorulması üzerine Yıldız, ''Bu kadar ekonomik sıkıntıyla uğraşan komşumuzun, yeni tartışma alanları açacağını tahmin etmiyorum. Ekonomisi şahlanan Türkiye bunu yapmıyorsa, ekonomik kriz yaşayan Yunanistan'ın da bunu yapacağına inanmıyorum. Biz Ege'de tartışmalı alanlarda iş yapmayı düşünmüyoruz. Geride bıraktığımız dönemlerde iki ülkenin dostluğu için olumlu adımlar attık. Bunu devam ettirmeyi düşünüyoruz'' yanıtını verdi.