BIST 9.887
DOLAR 32,57
EURO 34,97
ALTIN 2.459,22
HABER /  GÜNCEL

Kurtulmuş 'çok net söylüyorum' dedi çarpıcı ayrıntıyı paylaştı

Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür, bugünkü yazısında 1978 yılında Türkiye'nin savaş uçağı yapmasının nasıl engellendiğini anlatan Kültür ve Turizm Bakanı, Numan Kurtulmuş'un açıklamalarını aktardı.

Abone ol

Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür'ün "Savaş uçağı yapmamız nasıl engellendi" başlıklı bugünkü yazısı dikkat çekti. Övür, Kültür ve Turizm Bakanı, İstanbul 3. Bölge birinci sıra adayı Numan Kurtulmuş'un çarpıcı açıklamalarını köşesine taşıdı.

Kurtulmuş'un "Üreten değil satın alan bir ülke olmamız isteniyor. Son yaşananlar Türkiye'ye ekonomik olarak diz çöktürmek için birilerinin yaptığı manipülasyonlardır." şeklindeki sözlerini hatırlatan yazar, yazısında bir iftar davetinde konuşan Kurtulmuş'un anlattığı olaya ver verdi.

'VAZGEÇİN' TALİMATI VERİLMİŞ
Bakan Kurtulmuş, bu ekonomik kuşatmanın yeni olmadığını, 1940'larda uçak, 1961'de araba yaptırmayanların 1978'de de savaş uçağı yaptırmadıklarını belirtiyor ve çok çarpıcı bir ayrıntı veriyordu: "Şunu söylemeliyim; dün akşam o dönemi yaşamış bir abime de teyit ettirdim. Çok net söylüyorum, yıl 1978, Türk Uçak Sanayi A.Ş. şimdi TAİ olan kuruluşumuz TUSAŞ, savaş uçağı yapmak üzere antlaşma imzalayacak. Dünya çapında Alman, Fransız, ABD ve İtalya firmaları katılmış. İtalyanlarda karar kılınmış. Ankara'da imza töreni yapılacak. Tam o sırada Türkiye'nin karanlık odasından bir telgraf gelmiş ve TUSAŞ'ın o zamanki genel müdürü ODTÜ'nün hocalarından Mehmet Aktürk'e 'bu antlaşmayı imzalamayın, vazgeçin' talimatı verilmiş. Eğer, Türkiye 1978'de kendi uçağını yapabilseydi bugün ABD ile F-35'i 'alacak mıyız almayacak mıyız' tartışmasını yapmayacaktık. Manzara son derece açıktır."

Mahmut Övür'ün yazısının tamamı