BIST 10.173
DOLAR 32,29
EURO 34,97
ALTIN 2.442,81
HABER /  GÜNCEL

Kürtler'in hayalini kurduğu şey gerçekleşiyor

Bu ayın sonunda Kürtler Irak'ta ilk kez bu kadar büyük bir katılımla biraraya geliyor. Kongrede PKK'nın en başta yer alması dikkate değer. PKK da buna 'hayalimiz' diyor.

Abone ol

İNTERNET HABER - KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık, 24 Ağustos'ta yapılacak büyük Kürt kongresi öncesi konuştu. Bayık, "Bu Kürtler'in en büyük hayaliydi" dedi.

Milliyet'ten Mithat Sancar, Erbil'de KCK'nın yeni lideri Cemil Bayık ile görüştü. Söyleşi önümüzdeki günlerde toplanacak Kürt kongresi öncesi önemli mesajlarla dolu.

KÜRT KONGRESİ

Cemil Bayık'ın söyleşide verdiği mesajlara göre bu kongre "kürtler'in hayali'ydi. Dört ülkede (Türkiye, Irak, Suriye ve İran) yaşayan Kürtlerin temsilcilerinin ve dünyanın çeşitli ülkelerinden gözlemcilerin katılacağı kongrenin 24-26 Ağustos tarihlerinde toplanması öngörülüyor.


KÜRTLER AYRILMAK MI İSTİYOR?

Kürtler bölücü değildir, bütünlükten yanadır, ama eşit ve özgür şartlarda bir bütünlükten. Bizim sınırlarla bir sorunumuz yok. Esasen ulus devlet anlayışına karşıyız. Bizi diğer Kürt hareketlerinden ayıran en temel özelliklerden biri budur. Onlar ulus devlet anlayışıyla hareket ediyorlar, biz demokratik ulus anlayışını savunuyoruz. Demokratik ulus anlayışında sınırlar esas alınmaz; özgürlük ve demokrasi, adalet ve eşitlik, kardeşlik esas alınır. Biz bu temelde sınırlara dokunmadan Kürtler arasında ve Kürtlerle diğer Ortadoğu halkları arasında birliği sağlamak istiyoruz. Misak-ı Milli komisyonunu da bunun için öneriyoruz.

PKK DA KATILIYOR

Daha önce PKK terör örgütü olduğu için diğer Kürt partileri tarafından dışlanmış ve bu kongre yapılamamıştı. Nevruzdaki PKK açılımı sonrasında bizzat KCK kongre için önayak oldu. Nihayetinde kongrenin hazırlık toplantısında Barzani'nin hemen yanında PKK liderleri yer aldı.

KÜRTLER'İN HAYALİNİ KURDUĞU ŞEY

İşte Bayık'ın o söyleşide ifşa ettikleri;

-Bu kongreyi çok önemsiyoruz. Kürtlerin yüzyıllardır hayalini kurduğu bir şeydir. Bunu gerçekleştirmek zorundayız. Kongrede kalıcı mekanizmalar için kararlar alınmasını bekliyoruz. Bizim önerilerimiz var, diğer örgütlerin de önerileri var. Bunlardan ortak bir model oluşturulacaktır. Kongrenin sürekli ve kalıcı bir nitelik kazanmasını istiyoruz. Mesela bir meclisi, bir yürütmesi olmalı; başkanlığı, diplomasi komitesi olmalı.

KONGRENİN AMACI NE?

-Kongrenin amaçlarını şöyle görüyoruz:
*Ulusal birliği sağlamak,
*Kürtler arası sorunları çözmek,
*Kürtlerle komşu halklar arasındaki sorunları çözmek, özellikle kuşku, endişe ve korkuları gidermek, diğer halklarla birliği, kardeşliği sağlamak. Bütün bunlar, hem Kürt sorununun çözümüne katkı sağlar, hem de çevre ülkelerde demokratikleşmeyi teşvik eder, geliştirir. İstikrar da böyle ortaya çıkar. Bu da herkesin yararına olur.

TÜRKİYE'DEKİ KÜRT ADIMI


PKK SURİYE'DE KİMİ DESTEKLİYOR?

Biz hiçbirinde değiliz, üçüncü bir tarafız. Her iki cephe de bizi yanına çekmeye çalışıyor. Rojava’da hem rejimin hem de muhalefetin saldırmasının nedeni de bu. Kürtleri sıkıştırıp kendilerine mecbur hale getirmek istiyorlar.


Kürt sorunu çözülmeden, Orta Doğu’daki sorunlar çözülemez, bölgede istikrar sağlanamaz. İşte bu kongrenin en çok buna hizmet etmesi gerekir. Türkiye’de Kürt sorunu için başlayan bir süreç var. Çözüm sürecinin en önemli hedefi, demokratik siyasetin hakim kılınmasıdır. Demokratik siyaset stratejisinin başarısı açısından da kongre çok önemlidir. Bu stratejinin önündeki birçok engel bu kongreyle birlikte ortadan kalkacaktır. Kısacası Kongrenin gerçekleşmesi, hem sürece hizmet edecek, hem Kürtlerin kendi aralarındaki sorunları çözmelerine, hem de diyalog, müzakere yöntemlerinin yerleşmesine ve sorunları demokratik yollarla çözmenin zemininin güçlenmesine hizmet edecek.

SÜREÇ İÇİN BU KONGRE DE DEVREYE GİREBİLİR

Süreçte zorluklar yaşanması doğaldır. Daha önemli sıkıntılar yaşanırsa, kongrenin devreye girmesi de normaldir. Türkiye’deki süreç sadece Türkiye’yi ve Türkiye Kürtlerini değil, bütün Kürtleri ve bölgedeki diğer ülkeleri de ilgilendiriyor. Sürecin ilerlemesi için gerektiğinde Kongre kendisi devreye girmeyi isteyebilir, biz isteyebiliriz, hatta Türkiye’nin kendisi de belki ister, isteyebilir. KDP’nin burada özel bir rolü olabilir. Biz de onlardan bunu bekleriz. Konumları ve imkanları, Kürt sorunun çözümüne daha çok katkı sunmalarına el veriyor.