BIST 9.767
DOLAR 32,59
EURO 35,02
ALTIN 2.457,43
HABER /  SEÇİM  /  ANKET

Kürt komşuya hayır sürece evet

CHP'nin yaptırdığı çeşitli araştırmalar halkın çözüm sürecine bakışını ortaya koydu. İşte parti yönetimine sunulan o anket...

Abone ol

CHP, çözüm sürecinde bazı araştırma şirketlerine kapsamlı anketler yaptırdı. Basın ve Propaganda’dan sorumlu Başkan Yardımcısı Ali Arif Özzeybek, parti yönetimine sunulan anketi ilk kez anlattı.

  ankate katılanların terörün bitmesine yönelik hükümetin yönettiği sürece yüzde 50 destek veriyor. ''Komşunuzun Kürt olmasını ister misiniz?” sorusuna Türkler’in yüzde 60’ı “Hayır” yanıtı veriyor. Kürtlere aynı soru sorulduğunda yüzde 80 “Evet” diyor.

Türkiye'de yaşayanların ise yüzde 75'i kendini Türk olarak tanımlarken yüzde 6'sı kendisini Kürt olarak tanımladığını beyan ediyor. 

Anketten bazı bölümler şöyle:

'YÜZDE 75 TÜRK'ÜM'

- Türkiye’de yüzde 75 kendini “Türk” olarak tanımlıyor. Yüzde 6 ise kendisini “Kürt” olarak tanımladığını beyan ediyor.

- Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da yüzde 25 “Kürt” kökenli vatandaşlar yaşıyor. Marmara ve Akdeniz de bu oran yüzde 15 civarında.

- Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da yüzde 2.5 oranında “Türk” var. Türkler’in ideolojik eğilimi daha çok sağ tandaslı partilere dönük.

MEZHEPLER OY VERMEDE ETKİLİ

- Güneydoğu’da mezhepler oy vermede etkili. Güneydoğu’da “Sünni Hanefi” yüzde 35, “Sünni Şafi” yüzde 59 oranında.

- Sünni Şafiler yüzde 70 oranında BDP’ye oy veriyor. Az bir kesim Sünni Şafi ve Aleviler CHP’ye oy veriyor. Sünni Hanefiler yüzde 80 oranında AKP’ye oy veriyor.

'KOMŞUM KÜRT OLMASIN'

- “Şu anda komşunuzun Kürt olmasını ister misiniz?” sorusuna Türkler’in yüzde 60’ı “Hayır” yanıtı veriyor. Kürtlere aynı soru sorulduğunda yüzde 80 “Evet” diyor.

- “Kürt kökenli bir vatandaşla evlilik yapar mısınız” sorusuna, Türkler’in yüzde 50’si “hayır” yanıtı veriyor.

- Terörün bitirilmesine yönelik hükümetin yürüttüğü “Çözüm Süreci” adlı yönteme destek “Türkler”de yüzde 50, Kürtler’de yüzde 80 oranında.

- AKP’lilerin yüzde 50’si, BDP’lilerin de yüzde 50’si başkanlık sistemine karşı çıkıyor. Türkiye’nin yüzde 70’i başkanlık sistemini desteklemiyor.