BIST 9.878
DOLAR 32,54
EURO 34,96
ALTIN 2.456,28
HABER /  GÜNCEL

Kürt çalıştayında neler konuşuldu?

Polis Akademisi bugün ilginç bir çalıştaya evsahipliği yaptı... Kürt açılımı kapsamında yapılan oturum sonrası verilen mesajlar umut vericiydi

Abone ol

Hükümet Kürt açılımında ne kadar ciddi olduğunu gösterdi. Ankara çok kritik bir çalıştaya ev sahipliği yaptı. Polis Akademisi'nde gerçekleşen toplantı 4.5 saat sürdü. Açıklamada verimli bir beyin fırtınası yapıldığı belirtildi.

Toplantıda açılan pencerenin aslında Kürt açılımı değil Türkiye atılımı olduğunun altı çizildi. Konunun sadece Kürtlerin sorunu olmaktan çıkarılması yönünde görüşler dile getirildi. Dolayısıyla yaklaşım şu oldu: Türkiye'nin önünü açacak bir hamle...  Yıllardır Türkiye'nin elini ayağını bağlayan bir prangadan kurtulması.

Polis Akademisi'nde düzenlenen "Kürt meselesinin çözümü ve Türkiye modeline doğru" çalıştayına katılan gazetecilerin yaptığı değerlendirmeler umut vericiydi...

Çalıştaya Polis Akademisi Başkanı Zühtü Aslan ve Polis Akademisi Araştırma Merkezler Başkanı İhsan Bal da katıldı. Yine akademiden 5 uzman vardı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, çalıştaya katılan gazetecileri tek tek dinledi... Gazeteciler çalıştay sonrası izlenimlerini anlattı...

İZLENİMLER UMUT VERİCİYDİ... ÇALIŞTAY SONUNDA NE DEDİLER? TIKLAYIN...

[PAGE]

Çalıştaya katılan isimler, toplantının değerlendirmesini canlı yayında yaptı... İşte o değerlendirmeler:

İhsan Dağı: Sürecin çok başındayız. Ortada çok net bir tablo yok henüz. Bir siyasi irede var. Kürt sorunun adını koyamayan bir Türkiye'den, Kürt çözümünü konuşan bir Türkiye'ye geldik. Bu çok önemli bir aşama. Bu çözümün peşinde gidecek bir siyasi irade var. Toplum da sorunun çözümünü istiyor. Bu talepin karşılık görmesi gerekiyor. Bütün siyasi partilerin bu sürece katkı sunması gerekiyor. Çözüm yolunda bence iyi bir başlangıç.

Oral Çalışlar: Yeni bir iklimde bulunuyoruz. Bugüne kadar olmayan bir iklim. Bugüne kadar atılan her adım kilitleniyordu. Başlarken hep umutsuzduk. Bu defa umutlanmak için çok neden var. Mutabakattan söz ediyoruz. Hem Türk tarafının hem de Kürt tarafının bu sürece katılması gerekiyor. Ben sonunda İçişleri Bakanı'nın 'Kararlıyız, bu süreci devam ettireceğiz' yaklaşımını çok önemli görüyorum.

Mithat Sancar: Bu toplantı çok önemli. Türkiye ilk defa tabuları kırarak sorunu tartışmaya başladı. En önemli özelliği İçişleri Bakanı'nın da tüm toplantı boyunca burada olması. Sorunun özünü toplumun tüm kesimeleri birlikte konuşacak ve çözüm arayacaktır.


Hasan Cemal: Böyle bir toplantı ilk. Devlette de birtakım şeylerin değiştiğine dair ciddi bir işaret. Sorunun çözümüne yönelik ciddi bir irade olduğunu gözlemliyorum. Mutfakta ciddi işler pişiyor, onu söyleyebilirim. Süreç büyük bir gizlilik içinde yürütülüyor. Zor. Zaman alacak ve peyderpey paketlet halinde açılacak.

Ruşen Çakır: Gazetetelere yansıdığı haliyle beklentim, konunun bir takım bürokratlarla tartışılacağı yönündeydi ancak böyle olmadı. MİT Müsteşarı, Başbakanlık Müsteşarı gibi bürokratlar yoktu. İçişler Bakanı Beşir Atalay ve polis akademisi yöneticileri vardı. Bakan 15 gazeteciyi dinledi. 15 kişinin katıldığı büyük bir televizyon programı gibiydi. İnsanlar bilinen görüşlerini tekrarladılar belki ama çok özgür bir ortamda tartışıldı. Bildiğimiz görüşlerdi ama tartışma ortamında son derece verimli oldu. Biz gazeteciler olarak birbirimizden bir şeyler öğrendik ama asıl önemli olan paketi hazırlayacak olan Bakan'ın bu toplantıdan öğrendikleridir. Bakan Atalay da teşekkür konuşmasında toplantının kendisi için çok yararlı olduğunu söyledi zaten. Görünen şuydu; devlette bir kararlılık var. Toplantıya katılan basın mensuplarının bir kesiminde umut var. Tabi ki bir gerçekçilik arayışı da var ve benim tartışmalarda en çok dikkatimi çeken konu bu oldu. Uçmak yoktu ve bir şey söylendiğinde bunun pek gerçekçi olmadığı belirtildi. Makulü arama eğilimi vardı. Bir tartışma süreci başladı.

AÇIKLAMADA NE DENDİ? HANGİ KONULAR KONUŞULDU?

 

[PAGE]

Polis Akademisi'nin Anıttepe Yerleşkesi'ndeki çalıştay yaklaşık 4.5 saat sürdü. Çalıştayın ardından yazılı bir açıklama yapan Polis Akademisi Başkanı Zühtü Arslan, çalıştay vesilesiyle farklı görüşlerden gazeteci ve yazarların katılımıyla oldukça yapıcı ve ''verimli bir beyin fırtınası'' yapıldığını belirtti.

Çalıştayın ilk oturumunda, süreçte farklı dinamiklerin yönetimi ve yöntemi üzerinde durulduğunu, ikinci oturumunda ise demokratikleşme paketinde yer alması gereken kısa, orta ve uzun vadeli tedbirlerin tartışıldığını anlatan Arslan, ''Türkiye'de temel sorunların demokratikleşme yoluyla çözüleceği ifade edilmiştir. Konunun farklı boyutlarına ve hassasiyetine dikkat çekilmiş, siyasi kararlılığın ve toplumsal mutabakatın önemli olduğu dile getirilmiştir'' dedi.

OTURUMUN KONULARI

Çalıştay'da iki ayrı oturum var. İlk oturumun konusu "Süreç kapsamında yaıplması gerekenler" olacak. Bu doğrultuda parlamentonun  rolü, siyasi partilerin pozisyonu, ve süreçteki risk ve direnç noktaları üzerinde durulacak. İkinci oturumun başlığı ise "Demokratikleşme paketinde neler olmalı?" Toplantının bu bölümünde kısa, orta ve uzun vadeli yapılması gerekenler ele alınacak.

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI ?


Özel davetlilerden biri Milliyet gazetesi yazarı Hasan Cemal. Kısa bir süre önce terör örgütü PKK'nın başındaki isim Murat Karayılan ile yaptığı son röportaj ile ses getiren gazeteci.

Cemal, Çalıştay'da konuşma yapacak, Kürt sorununa ilişkin izlenimlerini toplantıdaki akademisyenler ve gazetecilerle paylaşacak.

Ve bir diğer isim ise Oral Çalışlar. Kürt sorununa ilişkin yazılarıyla dikkat çeken Çalışlar da Çalıştay'da konuşacak, soruna bakışını anlatacak.

Ali Bayramoğlu, Cengiz Çandar, Fehmi Koru ve Mustafa Karaalioğlu, Polis Akademisi'nde düzenlenecek Kürt Çalıştayı'na katılacak gazeteciler arasında...

Toplantıya böyle gittiler

[PAGE]

Bahçeşehir Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Radikal yazarı Oral Çalışlar, Zaman yazarı Prof. Dr. Mümtazer Türköne ve Hürriyet yazarı Cengiz Çandar

Sabah gazetesi Ankara temsilcisi Okan Müderrisoğlu

Toplantıya İçişleri Bakanı Beşir Atalay da katıldı

Çalıştaya Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim üyesi Mithat Sancar da katıldı